Autobusová doprava v Praze slaví, lidem se představily i historické vozy

Praha - Pravidelná autobusová doprava v Praze slaví 90 let. Dopravní podnik její výročí připomněl slavnostní kolonou osmnácti současných i historických autobusů. Nejstarším strojem, který si lidé mohli prohlédnout, byla Škoda 706 RO z roku 1953. Objevila se například v komedii Dovolená s Andělem.

Škoda 706 RO, Karosa B731 nebo Ikarus 280, tyto vozy patří mezi legendy pražské autobusové dopravy. Do slavnostní jízdy k 90. výročí pravidelné autobusové dopravy v Praze se zapojily kromě historických vozidel i ty současné. „Dnes to bylo poprvé, co bylo možné za jízdy vidět tuto plejádu pohromadě v ulicích Prahy,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku Praha (DPP) Jaroslav Ďuriš.

Na jízdu autobusů z Václavského náměstí na Hradčany se přišly podívat tisíce lidí. Někteří z nich se i svezli. Největší zájem byl o historické vozy, ty ale mají mnohem menší kapacitu, než ty dnešní.

Výročí letos slaví i veřejná doprava v hlavním městě jako celek. Od jejího zavedení už uplynulo 140 let. Jako první vyjela v roce 1875 koňka. První autobusová linka v Praze vyjela v roce 1908 z Malostranského náměstí na Hradčany. Fungovala necelé dva roky. Pravidelná autobusová doprava potom v Praze začala fungovat v roce 1925. Každý den pražská hromadná doprava přepraví na 3 miliony cestujících, víc než polovina z nich využívá metro.