DSSS zrušila čtvrteční pochod v Litvínově

Litvínov – Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti zrušili zítřejší plánovaný pochod v Litvínově. Podle předsedy Tomáše Vandase strana na poslední chvíli odvolala akci kvůli smogu a upřednostnila jediný pochod v hlavním městě. Na pražském Jungmannově náměstí očekává ve čtvrtek od 15:00 asi 500 svých sympatizantů.

Nacionalisté se 17. listopadu do Litvínova sjíždějí pravidelně. Naposledy se jeho ulicemi v roce 2010 prošlo 70 demonstrantů, kromě menších strkanic a slovních provokací se ale nic mimořádného nestalo. Před třemi lety se na stejné místo sjelo zhruba 500 radikálů, kteří se snažili projít do sídliště obývaného z velké části Romy. Hromadná bitka, kterou policie dokázala vyřešit až za dvě hodiny, nakonec přinesla 14 zraněných a desítky zadržených. Před třemi lety se do stejného místa sjelo zhruba 500 radikálů.

Organizátoři vysvětlují zrušení smogem, který letos na podzim trápí většinu Česka. „Je to především kvůli té inverzi, ale i dalším našim aktivitám. Raději se koncentrujeme na jedno místo,“ řekl Vandas. Na mysli tím měl pražské Jungmannovo náměstí, kde chce DSSS protestovat proti údajným politickým procesům.