Dýchá se lépe, inverze však vydrží do příštího týdne

Praha – Smog z Česka nemizí, i když se přes noc situace trochu zlepšila. Nejhůř se dýchá lidem na severu Moravy. Signál regulace platí také ve středních Čechách a Ústeckém kraji. Přikazuje některým podnikům omezovat výrobu a lidem doporučuje, aby tolik nejezdili autem a venku byli co možná nejméně. V Kladně už kvůli smogu připravili i zákaz průjezdu kamionů městem. Signál upozornění platí v Pardubickém, Olomouckém a Jihomoravském kraji i v hlavním městě. Inverzní počasí podle předpovědí vydrží až do poloviny příštího týdne.

Zhoršené rozptylové podmínky trápí už několik dní velkou část země. Nejhůř se dýchá v Moravskoslezském kraji, smog ale dusí i Prahu a střední Čechy, Brno i Ústecký kraj. I tam se ale dnes ráno podmínky zlepšily. Přestože počasí je lepší, krajinu stále halí mlha, která výrazně zhoršuje viditelnost a kvůli teplotám pod bodem mrazu na vozovkách namrzá. Silničáři doporučují jezdit opatrně, na některých místech je dohlednost jen 100 metrů a na silnicích může být náledí.

V Praze se ráno objevilo i takzvané průmyslové sněžení, které souvisí se současným typem počasí. V některých místech města byl sněhový poprašek. Vznikl tím, že prachové částice v ovzduší při mlze zmrzly a spadly na zem. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka to má příznivý vliv na ovzduší, které se tímto způsobem do jisté míry očistí. Nejhorší situace byla v Praze po 08:00 v Karlíně. Nejnižší hodnoty byly naměřeny v Kobylisích a Stodůlkách.

Kladno se dnes kvůli smogu rozhodlo regulovat dopravu. Město chce kamionům zakázat průjezd čtvrtí Švermov. Podle náměstka primátora Miroslava Bernáška se na zákazu dohodlo s krajským úřadem a nyní to ještě musí vyřešit s policií. „Hledáme objízdné trasy tak, abychom regulovali dopravu nebo ji alespoň omezili v nejvíce postižených místech,“ řekl Bernášek. Podle vedení města by toto opatření mělo zlepšit situaci, protože hustý silniční provoz má hlavní podíl na znečištění ovzduší ve Švermově. „Jakékoli snížení dopravy parametry ovzduší zlepší,“ míní Bernášek. Kladno je podle něj prvním městem v ČR, které chce smogovou situaci řešit tímto způsobem.

V Moravskoslezském kraji je situace nejhorší

Množství polétavého prachu v ovzduší Moravskoslezského kraje zůstává i dnes nadlimitní. Během úterního odpoledne a noci navíc průměrné denní koncentrace polétavého prachu oproti ránu na řadě měřicích stanic opět vzrostly. Nejhorší situace byla dnes ráno v 06:00 v Opavě. Množství škodlivin tam téměř čtyřnásobně překračovalo povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Více než 120 mikrogramů hlásily ráno všechny měřicí stanice v Moravskoslezském kraji. Celkem jich je 13. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se pohybovaly v rozmezí od 129 v Karviné do 192 mikrogramů na metr krychlový v Opavě. Oproti úternímu odpoledni vzrostly na osmi místech. Na zbývajících pěti naměřené hodnoty mírně poklesly. V regionu je tak stále platný signál regulace. Znečišťovatelé tak musejí ve svých provozech, na něž se vztahuje regulační řád, dodržovat ekologická opatření. Během dnešního dne meteorologové s ohledem na vývoj počasí nečekají výrazné zlepšení situace. Denní koncentrace polétavého prachu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu, místy až čtyřnásobně.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší. Obyvatelstvo je v kraji vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.

Se smogem se potýká také jižní Morava. Špatná je situace v Brně, Znojmě a Mikulově. Nejvyšší koncentrace prachu hlásí oblast brněnského výstaviště, kde byly stanovené limity překročeny dvojnásobně. V regionu byl v úterý vyhlášen signál upozornění. Meteorologové výrazné zlepšení situace v brzké době neočekávají.

V Pradubickém kraji platí signál upozornění

Hodnoty smogu v Pardubicích stále neklesly na uspokojivou úroveň. Měřicí stanice na Dukle dnes v 06:00 zaznamenala 24hodinovou koncentraci prachových částic 108,8 mikrogramu na metr krychlový, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V neděli meteorologové pro Pardubický kraj kvůli překročení imisních limitů pro prachové částice vyhlásili signál upozornění.

Rozhovor s Václavem Zemkem a Helenou Šebákovou (zdroj: ČT24)

Lépe se dnes dýchá v Libereckém kraji, znečištění ovzduší klesá

V Libereckém kraji se po čtyřech dnech lépe dýchá, podmínky jsou podle meteorologů vyhovující. Koncentrace polétavého prachu na všech měřicích stanicích dnes ráno klesla, nejvyšší údaj naměřili v České Lípě – 82 mikrogramů na metr krychlový. Ještě v úterý odpoledne tam stanice ukazovala 173 mikrogramů. V Liberci naměřili dnes ráno 78 mikrogramů na metr krychlový a v sousedním Jablonci ještě o sedm mikrogramů méně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také Ústecký kraj čekalo mírné zlepšení

Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji se dnes ráno částečně zlepšila, smog ale ještě zůstává. Nejvyšší koncentraci polétavého prachu (PM10) naměřila stanice v Mostě, kde téměř dvakrát překračovala povolený limit. Tamních 91 mikrogramů na metr krychlový je nejvyšší hodinová koncentrace v kraji, zdravotní limit je stanovený na 50 mikrogramů na metr krychlový. Na dalších pěti měřicích stanicích hodnoty dnes ráno klesaly téměř na jeho úroveň a jinde už klesly i pod něj.

Signál regulace ale nejspíš meteorologové ještě neodvolají, protože se řídí průměrnou koncentrací naměřených hodnot za 24 hodin a ty začínají klesat pomaleji. Regulace se vyhlašuje při trojnásobném překročení zdravotních limitů na některé z měřicích stanic. O jejím odvolání potom rozhodují meteorologové podle situace. A ta nevypadá nijak příznivě. „Nad územím celého regionu je silná inverze a pak záleží na místních podmínkách. Uvidíme na konci týdne, co se stane, ale zatím prognóza není dobrá,“ řekl v úterý meteorolog ústecké pobočky ČHMÚ David Král. Naposledy vydávali meteorologové v kraji upozornění na smog letos v březnu, regulace byla za loňskou zimu vyhlášena třikrát, naposledy koncem února.

Při vyhlášení smogové regulace musejí omezit svůj provoz největší znečišťovatelé v kraji, jako jsou teplárny, elektrárny nebo kamenolomy.

Na Děčínsku a Ústecku se regulace dotkla kamenolomu společnosti Dobet, v Děčíně provozu výrobce keramiky Silike a v Ústí nad Labem společnosti Energy Ústí nad Labem. Na Teplicku musela regulovat provoz úpravna uhlí Severočeských dolů v Ledvicích, výrobna izolačních hmot Union Lesní Brána a výrobna skelné vaty Knauf Insulation v Krupce, na Chomutovsku teplárna Actherm v Chomutově, provozovna společnosti Keramost v Kadani a úpravna uhlí Litvínovské uhelné v Komořanech. Na Litoměřicku reguluje provoz masokombinát firmy Procházka v Roudnici nad Labem, kamenolom v Libochovanech a výtopna Energie Holding v Litoměřicích.

Kvůli vysokým koncentracím prachu musely omezit provoz také čtyři elektrárny společnosti ČEZ v severních Čechách. Regulační řád jim podle mluvčího ČEZu pro severní Čechy Otty Schneppa ukládá přerušit manipulaci na skládce paliva a skrápět povrch skládky paliva a komunikací v areálu vodou. V elektrárně Prunéřov na Chomutovsku navíc musí na minimum omezit nebo, pokud je to možné, úplně zastavit provoz pásové dopravy popela a omezit na minimum provoz drtírny vápence. Omezil také manipulaci s palivem a popelem v teplárně v Trmicích v Ústí nad Labem.