Krušné hory mají nejmodernější lanovku v Česku

Klínovec – Nová sedačková lanovka v Krušných horách je první dokončenou stavbou projektu, který má do osmi let spojit české a německé zimní areály. Dnes ji čekala zátěžová zkouška. Celý den vozila na vrchol Klínovce 17tunový náklad – sudy piva. Tak vypadá typicky český způsob testování nové lanovky. Zatížené sedačky jezdí několik hodin dopředu, dozadu, zkouší se i brzdy nebo to, co všechno vydrží motor.

Zástupce výrobce lanové dráhy Jaroslav Jandušík říká, že závěrečná zkouška simuluje maximální zatížení lanové dráhy. Nová lanovka nahradí tři zastaralé vleky a obslouží dvě sjezdovky. Dlouhá je 1250 metrů, za hodinu přepraví 2 400 lidí. Cesta na vrchol Klínovce trvá jen čtyři a půl minuty.

Zástupce provozovatele Skiareálu Klínovec Adam Svačina informoval, že lanovka je jedinečná v tom, že má oranžové kryty, které chrání cestující před nepřízní počasí. Stavba lanovky za 160 milionů korun začala v červnu. Její součástí bylo i prodloužení sjezdovky Pařezovka o 700 metrů.

Letos poprvé budou moct lyžaři využít i společný odbavovací systém vleků a lanovek na Klínovci a německém Fichtelbergu. „Cena permanentek se změnila o 40 korun, ale není to jen v závislosti na té investici, ale také ve zvýšení DPH,“ uvedl Adam Svačina.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

O pár desítek korun zdražily do nové sezony i další krušnohorské areály. Ceny se tak pohybují od 200 do téměř 600 korun pro dospělého na den. Boží Dar navíc sjednotil i ceny za parkovné, za hodinu návštěvníci zaplatí stejně jako za celý den – 50 korun.

Lyžařská střediska na přívaly turistů teprve čekají. Připraveni jsou i horští záchranáři. Podle nich ta pravá zimní sezona může přijít už začátkem prosince.