Papírové urny, stromy místo náhrobků. V Ďáblicích otevřeli přírodní pohřebiště

Unikátní lesní pohřebiště začalo fungovat v Praze – na dvou hektarech listnatého lesa uprostřed Ďáblického hřbitova. Jako náhrobky slouží stromy a urny jsou z papíru. Jinde v Česku zatím nic podobného není.

Unikátní přírodní pohřebiště v Praze-Ďáblicích (zdroj: ČT24)

Jméno zesnulého bude na dřevěné tabulce připevněné na stromě – ponese jméno a data narození i úmrtí, případně i jeho oblíbený citát. Všechny dřevěné destičky přitom budou mít jednotný vzhled. Pod stromy mohou pozůstalí buď vysypat popel přímo do jamky v zemi, nebo tam umístit speciální papírovou urnu, která se v zemi rychle rozloží. V budoucnu navíc dostanou možnost vybrat si místo na přilehlé louce a vysadit na něm strom. 

Ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený uvedl, že zájem o tuto novou formu pohřbívání je už teď značný. „Několik lidí už si strom zarezervovalo, případně si objednali uložení urny,“ konstatoval Martin Červený.

V lese budou i kamenné sochy, například skořápka, u které budou obřady. Hřbitovní správa doufá, že hřbitov zaujme i lidi, kteří dosud měli urnu doma nebo popel rozsypali v přírodě. 

Podle ředitele Správy pražských hřbitovů sice lesní hřbitovy jsou i jinde v republice, ale tam jsou v lese náhrobky. „Tady je princip jiný. Mělo by jít o ekologicky šetrné pohřbívání v přírodním prostředí, které bude vstřícné vůči člověku i vůči přírodě a nebude moc připomínat hřbitov,“ uvedl Martin Červený.

Inspirace ke zřízení Lesa vzpomínek přišla z Velké Británie a Německa, kde jsou podobné hřbitovy běžné. Přírodní pohřebiště má být alternativou, která je oproti běžnému pohřbu osobnější. Levnější varianta to ale není. Ceny za pronájem jsou s klasickým urnovým místem srovnatelné.

U této skořápky v Lese vzpomínek budou probíhat obřady
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

V Praze stoupá počet kremací bez obřadů. I proto bylo potřeba přijít s něčím novým. Spoluautorka Lesa vzpomínek Blanka Dobešová ze Správy pražských hřbitovů konstatovala, že třetina pozůstalých nedělá žádné poslední rozloučení. V Praze je podle ní situace zdaleka nejhorší - bez obřadu odchází v hlavním městě každý druhý zemřelý.

Správa pražských hřbitovů se stará o 29 hřbitovů se zhruba 200 000 hroby. V Praze je k dispozici i několik rozptylových louček.