Voda v Dejvicích je opět pitná

Praha - Voda v Dejvicích a Bubenči je po čtyřech dnech pitná. „Obyvatelé Dejvic a Bubenče už nemusí mít strach používat vodu ze svých kohoutků,“ potvrdil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Cisterny v ulicích zůstanou do víkendu. „Ve vyšších patrech zatím voda nemá dostatečný tlak a neteče proto takovým proudem,“ zdůvodnil přítomnost cisteren starosta. Rozbory podle hygieniků ukázaly, že voda už neobsahuje bakterie ani viry. Lékaři evidují nejméně 460 nemocných, podobnou epidemii Česko nezažilo od 70. let.

Obyvatelé pražských Dejvic a Bubenče nemohli pít vodu z kohoutku od neděle, voda ale byla znečistěná nejméně od pátku. Pro pitnou vodu museli lidé chodit k cisternám, nebo museli používat balenou vodu. Výsledky ukázaly, že voda obsahovala koliformní bakterie. Hygienici navíc ve vzorcích stolice nemocných lidí objevili noroviry, které způsobují střevní chřipku a jsou přenosné z člověka na člověka.

Podle hygieniků - přestože voda z kohoutků už je pitná - je ale dál nutné dodržovat přísnou hygienu, aby se nákaza nešířila.

Zaslepení vodovodu bude muset počkat na povolení báňského úřadu

Pražské vodovody a kanalizace musí se zaslepením starého vodovodu, odkud tekla voda znečištěná bakteriemi, čekat den až dva na povolení báňského úřadu. Potrubí nejspíš leží více než šest metrů hluboko. Vodohospodáři dnes s kamerou prozkoumali 94 metrů potrubí od vodojemu. „Máme potvrzeno propojení slepého vodovodu s vodovodním řadem, který vedl do Dejvic,“ uvedl vedoucí provozu PVK Michal Kruk.

Opozice: Vedení Prahy selhalo, kvůli vodě nesvolalo krizový štáb

Opoziční zastupitelé z ODS a TOP 09 dnes na jednání zastupitelstva kritizovali vedení Prahy kvůli řešení situace kolem kontaminované vody v Dejvicích. Podle nich vedení hlavního města selhalo, když nesvolalo krizový štáb a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se ke kauze vyjádřila poprvé až ve středu. „Rada samozřejmě zvažovala, zda svolat jednání krizového štábu, ale po ujištění, že má Praha 6 celou situaci pod kontrolou, jsme tak neučinili. Nechtěli jsme u obyvatel vyvolat zbytečnou paniku,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka Adriana Krnáčová. „Takové situace je nutné řešit, primátor musí o půlnoci vstát, svolat krizový štáb a všechna nutná opatření spustit,“ řekl zastupitel a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Vedení Prahy podle něj proto selhalo. Podle dalšího z bývalých primátorů Tomáše Hudečka (TOP 09) měli zastupitelé dostat informaci o tom, jak město postupuje. „Myslím si, že je to povinnost,“ dodal. Kritizoval radního pro bezpečnost Libora Hadravu (ANO), jehož nazval „radním pro nebezpečnost“.

Souběžně se slepým vodovodem vede kanalizace, ve které byly podle něj zjištěny netěsnosti. Způsobit je mohla i okolní výstavba tunelu Blanka nebo obytného souboru Triangl. „Vzhledem ke stavebním činnostem, které tady probíhají v okolí, mohly vzniknout netěsnosti potrubí,“ doplnil. Metrostav považuje spojení havárie s tunelem Blanka za nepravděpodobné. „Stavební činnost na Blance skončila zhruba před třemi lety. Připadá mi to proto velice málo pravděpodobné,“ řekl mluvčí Metrostavu František Polák.

V místě spojení slepého ramene s vodovodem se dnes dělníci dostali čtyři metry hluboko. Potrubí ale podle starších map leží ještě asi o metr a půl hlouběji, zakreslené je ale asi o deset metrů dál. K tak hlubokému výkopu potřebuje PVK povolení báňského úřadu. „Očekáváme, že ho dostaneme během dne až dvou,“ řekl Kruk. Potrubí pak bude zaslepeno.

Voda se možná nevrátí ani do vodovodu, kterým bakterie do Dejvic natekly. „Bude se rozhodovat o jeho celkové sanaci nebo možná i výstavbě nového místo něj,“ dodal vedoucí provozu PVK. Vodovodní řad leží příliš hluboko, neodpovídá ani jeho dokumentace. V současné době teče z vodovodu Andělka voda do Dejvic souběžným vodovodem.

Slepé rameno leží mezi ulicemi Patočkova a Střešovická na konci ulice U Laboratoře. „Je to odbočka z roku 1925 a v 60. letech minulého století byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy,“ řekl ve středu ředitel PVK Petr Mrkos. Voda ve slepém rameni byla podle zjištění PVK kontaminována při výstavbě na nedaleké parcele, kde byly postaveny bytové domy. Dělníci poškodili kanalizaci a z ní se pak odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu. 

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická. 

Vydáno pod