Vznikne v Novém Městě na Moravě hala pro olympijské sporty?

Nové Město na Moravě - Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák má už několik let plán, aby v Česku vznikl multifunkční stadion pro desítku olympijských sportů. V kurzu je teď Vysočina a Nové Městě na Moravě, kde by mělo vzniknout i jedno z plánovaných a vládou v budoucnu podporovaných olympijských center mládeže v Česku. A právě v jeho sousedství by v Novém Městě mohla být i zvažovaná hala.

Martina Sáblíková a další rychlobruslaři teď v Novém Městě na Moravě trénují na kole. Ona i její trenér Petr Novák ale doufají, že právě na Vysočině vyroste multifunkční hala, kde se budou moci připravovat i v zimě. Petr Novák říká, že teď je správná doba. „Když se to nepostaví teď, tak už nevěřím, že potom někdy,“ uvedl Petr Novák, reprezentační trenér rychlobruslení.

Studii na novou multifunkční halu pro desítku olympijských sportů – ať už zimních, nebo letních - nechal Petr Novák zpracovat na vlastní náklady. Teď záleží jen na tom, jestli se najde investor. Stadion je zakomponovaný přesně do prostředí Nového Města na Moravě. Náklady na výstavbu odhaduje město na stovky milionů korun. Podporu dal už Kraj Vysočina i okolní města.

Podle starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy (ČSSD) jsou pozemky připraveny, zbývá ještě některé z nich dosíťovat. Místo je v územním plánu vyčleněno pro sportoviště a mělo by sloužit jako zázemí pro centrum olympijské přípravy. „Jeho jádro by mělo být v nedaleké Vysočina aréně. A tady na louce by měly být další části – lyžařský tunel nebo případně rychlobruslařská hala, pokud by v Novém Městě bylo i rychlobruslení,“ konstatoval přímo na místě zvažované výstavby starosta. Dodal ale, že o takovém projektu by musel rozhodnout Český olympijský výbor a vláda.

Projekt by podle starosty přinesl do Nového Města na Moravě rozvoj školství. Předpokládá, že mladí sportovci, kteří by tam trénovali, by v místě současně i chodili do školy. Současně by vznik olympijského centra či multifunkční haly přinesly do regionu i nové pracovní příležitosti a další rozvoj podnikání.

Trenér Petr Novák předpokládá, že do krásné přírody v Novém Městě na Moravě by mohly jezdit trénovat rychlobruslařské reprezentace řady států. Například z Japonska, Koreje, Číny, USA a Kanady. „Potřebují terén na kolo – ať už v lese, na silnicích, co nejvýš,“ vysvětlil důvody pro stavbu haly v Novém Městě na Moravě Petr Novák.

Olympijská centra mládeže závisí na penězích z hazardu

Kraj Vysočina teď jedná se zástupci vlády. Jedno z plánovaných olympijských center mládeže v Česku by mohlo být právě v Novém Městě na Moravě. „Jejich koncepce je připravená na ministerstvu školství,“ uvedl starosta Michal Šmarda s tím, že vznik olympijských center je závislý na tom, kdy bude schválen zákon o hazardu. Jde totiž o peníze na jejich fungování. „Protože samozřejmě nejde o to, vybudovat několik center, ale jde o to, získat peníze na jejich provoz,“ vysvětlil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Trenér Petr Novák prý už o projektu jednal i s ministrem financí Andrejem Babišem. Podle Petra Nováka ho zaujalo, že by hala nebyla jen pro Martinu Sáblíkovou, ale pro řadu dalších olympijských sportů. „Věřím, že nazrává situace, že bychom teď mohli přesvědčit lidi, že aspoň jedna rychlobruslařská dráha by mohla v Česku být,“ řekl Petr Novák.

Trenér Petr Novák se už příští týden sejde s primátorem Brna. I tam totiž mají zájem o multifunkční halu. Kde se nakonec začne stavět a jestli vůbec, to by mělo být jasné ještě letos.

Vznikne v Novém Města na Moravě multifunkční hala? (zdroj: ČT24)