Jičínský úředník zpronevěřil víc než milion korun

Jičín - Víc než milion korun měl podle policie zpronevěřit zaměstnanec Finančního úřadu v Jičíně. Sedm let si na svůj soukromý účet připisoval přeplatky na silniční dani, které měl posílat zpět podnikatelům. Na samotném finančním úřadě zřejmě selhala kontrola. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení.

Poté, co finanční úřad přišel na zpronevěru, zavolal policii, která neobvyklý případ vyšetřuje. „Zjišťujeme, jakým způsobem přeplatky určoval, jak si je nechával zasílat na svůj účet. V současné době víme, že škoda činí jeden milion 134 tisíc korun. Zda je konečná, nebo bude vyšší, ukáže až další vyšetřování,“ uvedla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Ředitel finančního úřadu Vladimír Holštejn se brání. Je podle něj těžké zkontrolovat každý dokument v obrovském množství daňových přiznání i finančních transakcí. Zároveň také není možné pohlídat každého úředníka zvlášť. „Bohužel i ve státní správě selže jedinec (…) Vnitřní kontrolou jsme přišli na to, že se stalo něco i v roce 2011 a vraceli jsme se i do minulosti,“ dodal ředitel.

Jednorázové částky, které si poslal na svůj účet, se pohybovaly ve výši osmdesát až sto tisíc korun. Firmy přitom silniční daň platí zálohově a po vyúčtování v lednu nového roku buď doplácejí, nebo jim stát vrací přeplatek. Ředitel Finančního úřadu svého podřízeného okamžitě propustil.