Moravskoslezsko ztrácí obyvatele nejrychleji ze všech krajů

Ostrava - Moravskoslezsko ztrácí nejrychleji ze všech krajů obyvatele. Do jiných regionů se za posledních deset let odstěhovalo celkem 60 tisíc lidí, přistěhovalo se jich jen 30 tisíc. Ještě v roce 2008 byl nejlidnatějším krajem v republice. Za tu dobu ho předběhl Středočeský kraj, Hlavní město Praha a podle statistiků za sebou do šesti let nechá i Jihomoravský kraj.

V Moravskoslezském kraji stále roste nepoměr mezi počtem narozených dětí a zemřelých, mezi těmi, kteří se do něho stěhují, a těmi, kteří ho opouštějí. „Za uplynulých deset let se v kraji narodilo o téměř 6 tisíc lidí méně, než kolik ve stejné době zemřelo. Podobná situace je již jen ve Zlínském kraji. Varující je, že stěhováním klesl počet obyvatel o více než 21 tisíc osob, což v mezikrajském srovnání nemá obdoby. Velikostně srovnatelný Středočeský kraj stěhováním za stejnou dobu získal 154 tisíc obyvatel, i Jihomoravskému či Plzeňskému kraji přibylo stěhováním zhruba 25 tisíc osob,“ uvedl ředitel Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě Jaromír Kartous.

Hlavně mladí lidé odcházejí do Prahy

Třetina z těch, kteří se z Moravskoslezského kraje odstěhovali, přesídlila do Prahy. Téměř šestnáct procent bývalých obyvatel regionu zamířilo do Olomouckého kraje a patnáct procent do Jihomoravského kraje. Jan Halva z krajské pobočky statistického úřadu potvrdil, že jde hlavně o mladé lidi, kteří se stěhují především za lepším pracovním uplatněním a budoucností.

Počet obyvatel Moravskoslezského kraje ovlivňují i cizinci, a to pozitivně. Za deset let se jich přistěhovalo téměř 21 tisíc, a to především ze Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu, Polska a Korejské republiky. Do ciziny se podle statistiky odstěhovalo více než 12 tisíc obyvatel. Ve skutečnosti jich je ale asi více. „Tento údaj je podhodnocený, protože řada obyvatel přesídlí do zahraničí, ale nezmění si trvalý pobyt, takže je dále vedeme jako občany České republiky,“ dodal Kartous.

Nejvíce ztrácí obyvatele Ostravsko a Karvinsko

Nejvíce obyvatel opouští Ostravsko a Karvinsko. „Jsou to nejlidnatější okresy a nejrychleji tam obyvatel ubývá,“ uvedl Halva. Zatímco dříve patřil Moravskoslezský kraj k regionům s mladší věkovou strukturou, dnes patří k těm starším. Začátek negativního vývoje počtu obyvatelstva souvisí podle Halvy s restrukturalizací průmyslu na počátku devadesátých let minulého století. Lidé stále častěji odcházejí nejen za lepší prací a výdělkem, ale také za lepším vzduchem.

Vývoj počtu obyvatel odpovídá prognóze Českého statistického úřadu pro kraj do roku 2051, podle které přijde Moravskoslezský kraj až o čtvrt milionu obyvatel, průměrný věk se zvýší na padesát let a lidé nad 65 let budou tvořit třetinu populace.

České republice přibylo celkem téměř 26 tisíc lidí

Podle aktuálních statistik je v kolonce celkový přírůstek Moravskoslezského kraje jen za poslední rok minus více než 4 tisíce obyvatel. Negativní bilanci má i Zlínský, Olomoucký, Ústecký nebo Karlovarský kraj. Naopak Praha má celkový přírůstek plus téměř 16 tisíc a počet obyvatel celé republiky vzrostl díky vyšší porodnosti a přistěhovalcům o téměř 26 tisíc.