Smog trápí velká města, zlepšení zatím nebude

Ostrava/Praha – Ve velkých městech na Moravě i v Čechách se stále převaluje dusivá mlha. Překročené limity polétavého prachu ve vzduchu jsou takřka v celém Česku od Chebu přes Děčín, Prahu, České Budějovice, Jeseník a Brno až po Ostravsko. Na Ostravsku, Karvinsku, Třinecku a nejnověji v Ústeckém kraji, Středočeském kraji a v Praze navíc platí signál regulace, který omezuje produkci průmyslových podníků. Zlepšení meteorologové v nejbližší době neočekávají.

Nejvíce prachu z celé republiky zůstává ve vzduchu v Bohumíně. Místní stanice Českého hydrometeorologického ústavu zaznamenala ráno více než 200 mikrogramů prašných aerosolů v metru krychlovém vzduchu, limit pro zdravé dýchání je přitom 50 mikrogramů. Hodinová hodnota vyšplhala až k 268 mikrogramům, celodenní průměr na 224 mikrogramů.

V Třinci dosáhl čtyřiadvacetihodinový průměr na 183 mikrogramů, ačkoli se ráno situace výrazně zlepšila. Více než 200 mikrogramů v celodenním průměru naopak činily hodnoty polétavého prachu také na několika stanicích v Ostravě a lépe nebylo ani ve Veřnovicích.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Meteorologové doporučují lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem, aby se zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže.

Regulace, která platila už v minulých dvou týdnech a meteorologové ji zrušili až v pátek, byla v oblasti Ostravsko-Karvinska kvůli špatným rozptylovým podmínkám opět vyhlášena v sobotu. Další den se oblast regulace rozšířila i na Třinecko. Prognóza dalšího vývoje situace není pro Moravskoslezský kraj vůbec příznivá, meteorologové předpovídají zvýšenou koncentraci smogu i v následujících dnech.

Hlavní viníci špatného vzduchu na severovýchodě republiky jsou především průmyslové podniky, které na Ostravsku a Třinecku sídlí. Za smog prý ale mohou sami obyvatelé, kteří často doma topí nevhodným materiálem a pálí škodlivé látky. Třinecká radnice vydala doporučení řidičům, aby vyjížděli ven pouze, pokud to bude nutné.  

Praha i střední Čechy vyhlásily signál regulace

O mnoho lépe než v Moravskoslezském kraji se ale nedýchá ani v dalších regionech, zejména potom ve velkých aglomeracích. Téměř na všech pražských stanicích se čtyřiadvacetihodinové průměry polétavého prachu pohybují nad sto mikrogramy na metr krychlový, ještě vyšší je však jeho koncentrace v Kladně a Mladé Boleslavi. Denní průměry dosáhly na 152, resp. 140 mikrogramů.

Ve Středočeském kraji dnes večer vyhlásil kvůli zhoršení smogové situace Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) signál regulace a požádal řidiče, aby pokud možno nevyjížděli. Nejhorší situace je v Mladé Boleslavi, kde byl limit pro koncentraci škodlivin překročen více než třikrát, a v Kladně-Švermově, kde ČHMÚ podle výsledků měření označil stav ovzduší za velmi špatný.

V pondělí odpoledne vyhlásili meteorologové signál regulace také v Praze. V hlavním městě je špatné ovzduší na osmi místech, magistrát proto žádá řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z aut se významně podílejí na znečištění ovzduší.

Rozptylové podmínky v Praze se začaly zhoršovat o víkendu, dnes ráno hlásilo špatnou kvalitu ovzduší šest měřicích stanic z 12, odpoledne se jejich počet zvýšil na deset. Ve Vršovicích byla 24hodinová koncentrace škodlivin překročena téměř třikrát, v Suchdole ČHMÚ označila stav ovzduší jako velmi špatný. Smog trápí také Veleslavín, Smíchov či Průmyslovou ulici, kde 24hodinová koncentrace škodlivin přesáhla hodnotu 120 mikrogramů.

V Pardubicích přibývá lidí s dýchacími obtížemi

Smogová situace trápí obyvatele Pardubic, kde působí hned dvě chemické továrny - rafinérie Paramo a Synthesia. Množství škodlivin se zde v 16:00 přiblížilo k hranici 130 mikrogramům a magistrát kvůli mimořádné situace s chemičkami zahájil jednání. Rafinérie podle mluvčího magistrátu již začala topit pro ovzduší příznivějším plynem, nyní se čeká na omezení v Synthesii. 

Podle lékařů pardubické nemocnice už přibývá lidí s dýchacími obtížemi. „V době smogové aktivity máme o třetinu více ambulantních pacientů,“ poznamenal primář plicního oddělení Vladimír Molnár. Pardubickým se přitom jen tak neuleví, vítr, který by mohl koncentrace prachu rozfoukat, podle meteorologů v nejbližších dnech nelze očekávat. Stanice v Pardubicích Rosicích a na Dukle zaznamenaly mírně zvýšenou hladinu oxidů dusíku, stanice ve Svratouchu na Chrudimsku zase zvýšení koncentrace přízemního ozonu.

Koncentrace prachu stoupá i v severočeských regionech. Přestože se naměřené hodnoty v noci mírně snížily, vyhlásili dnes meteorologové pro celý Ústecký kraj signál regulace. Denní průměrná koncentrace prachu v Ústí nad Labem je až třikrát vyšší než limit. Měřicí stanice v Ústí nad Labem-Kočkově ukázala dnes v 15:00 průměrnou hodnotu koncentrace polétavého prachu (PM10) 166,8 mikrogramů.

Především v západní polovině kraje se koncentrace prachu v ovzduší v noci na dnešek dočasně snížila. Stále ale stoupají naměřené hodnoty v Děčíně, Ústí nad Labem, ústecké městské části Kočkov a po přechodném zlepšení také v Mostě, Lomu u Mostu, v Litoměřicích a Teplicích. Na sedmi měřicích stanicích v kraji překročila průměrná koncentrace prachu v ovzduší za posledních 24 hodin 100 mikrogramů.

V Brně se nejhůře dýchá v Lánech, Olomoucko upozorňuje

Také v Brně jsou hodnoty, které zjistili meteorologové, velmi vysoké. Hodinové koncentrace prašných aerosolů dopoledne překročily 100 mikrogramů v Lánech a Svatoplukově, v Brně-Lánech dosáhl na 119 mikrogramů i čtyřiadvacetihodinový průměr. Na Zvonařce potom dopoledne k hodinové hodnotě prašných aerosolů 96 mikrogramů na metr krychlový navíc přibyla nejvyšší hodnota oxidu dusičitého v zemi, když stanice zaznamenala hodinovou hodnotu 114 mikrogramů na metr krychlový. Ve Znojmě potom měření ukázala, že množství polétavého prachu v ovzduší dosáhlo 91 mikrogramů. Na jižní Moravě není zcela v pořádku situace také v Mikulově.

Kvůli zhoršujícímu se stavu ovzduší vydal odpoledne upozornění na smogovou situaci také Olomoucký kraj. Nejvyšší koncentrace polétavého prachu v tomto regionu jsou v Přerově, kde je limit 24hodinové koncentrace překročen více než trojnásobně (175 mg), a také v Prostějově. Zde je prachu v ovzduší více než 100 mikrogramů.

„Zvýšené koncentrace tuhých znečišťujících látek lze očekávat rovněž v oblasti měst Olomouc, Hranice, Lipník nad Bečvou, Zábřeh, Mohelnice, Uničov, Litovel a Šternberk. Tam sice nejsou měřicí stanice, odhadujeme to ale podle lokality a stavu počasí,“ upozornil Miroslav Kučera z oboru životního prostředí krajského úřadu. Naopak nízké hodnoty prašného aerosolu naměřili meteorologové v Jeseníku.