Lidé z Chlebovic bojují proti továrně na asfalt

Frýdek-Místek – Většina obyvatel místní části Frýdku-Místku Chlebovice i okolních vesnic podepsala petici proti plánované výstavbě továrny na asfalt a betonárny s recyklační linkou. Obávají se zápachu z provozu a zvýšené dopravy. Stavební úřad už vydal územní rozhodnutí a se stavbou souhlasí i hejtmanství. Magistrát Frýdku-Místku ale podal odvolání.

Továrna by měla stát na okraji Chlebovic - malebné osady na úpatí Palkovických hůrek. Lidé podepisují protestní petici a asi sedmdesát obyvatel vyjádřilo nesouhlas se záměrem přímo na místě plánované továrny. Ta by měla stát zhruba dva kilometry od areálu určenému k lehkému průmyslu na okraji této městské části. Původně to měla být takzvaná relaxační a oddechová zóna. Před čtyřmi lety ale zastupitelé Frýdku-Místku souhlasili, že to bude zóna průmyslová. Nikdo tehdy neprotestoval.

Obyvatelé Chlebovic si záměru stavby továrny na asfalt a betonárny, která by mohla zhoršit kvalitu života ve vesnickém a přírodně atraktivním prostřední Chlebovic, všimli pozdě. „Poté, co obyvatelé zjistili, že bylo vydáno povolení se stavbou, požádali o přezkum rozhodnutí úřadu,“ uvedl právník protestujících Jiří Kubala. To, že neprotestovali dříve, vysvětlují tím, že měli o záměru málo informací.

Úředníci krajského i stavebního úřadu ve Frýdku-Místku to odmítají. Rozhodnutí bylo vyvěšeno na úřední desce, nikdo z Chlebovic si ho ale včas nevšimnul. „Lidé se ozvali až poté, co bylo vydáno povolení. Navíc v souvislosti s plánovanou výstavbou areálu byla vypracována studie vlivu na životní prostředí, která zahrnovala také hlučnost a prašnost. Limity nebyly překročeny,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Petra Špornová.

S vydáním povolení nesouhlasí ani magistrát Frýdku-Místku, přestože jeho stavební úřad dal stavbě zelenou. Stavební úřad ale podléhá státní správě. „Podnikatel, který tam investuje, nás o svém záměru vůbec neinformoval. Proto s rozhodnutím stavebního úřadu nesouhlasíme,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher z ČSSD.

Mezinárodní stavební společnost PORR, která chce v Chlebovicích stavět, se nechce k protestům obyvatel vyjadřovat. „Nevíme, co je obsahem petice, čeho přesně se týká, kdo a proč ji inicioval. Naše společnost proto k tomu žádné stanovisko vydávat nebude,“ uvedl mluvčí firmy. Poslední slovo bude mít ministerstvo životního prostředí a krajský úřad. Jak se s námitkami lidí z Chlebovic a okolí vypořádá, rozhodne během několika měsíců.

Chlebovice odmítají stavbu továrny (zdroj: ČT24)