Standardní náměstí tvoří dlažba, lavičky… a nově i WiFi

Brno - Zdarma a bez hesla se mohou dostat k internetu návštěvníci centra Žďáru nad Sázavou. Celé Náměstí republiky nechala radnice pokrýt WiFi signálem. Přidala se tak k trendu, který následuje celá řada měst v republice. Internet zdarma nabízí na exponovaných místech třeba i Brno, Zlín a další.

„Naší snahou je dostat na náměstí život. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že zkusíme k věcem, jako jsou lavičky a organizování různých akcí, připojit i to, že se zřídí zdarma WiFi síť,“ říká starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil (Žďár - živé město). Aby byla síť pro všechny a ne jen pro pár vyvolených, kteří by si na náměstí chtěli stahovat velké objemy dat, zavedla radnice limit. „Je tam datové omezení a jednou za hodinu se člověk musí znovu přihlásit,“ dodal starosta.

Hned pět přístupových bodů k bezplatné WiFi má ve svém centru i město Zlín. Prioritně je pokryto náměstí Míru, kde je síla signálu pro běžné surfování po internetu dostatečná. Internet bez omezení je nově dostupný i v rekonstruovaném Parku Svobody a Gahurově prospektu v centru Zlína.

Surfování zdarma nabízí od podzimu taky městská část Brno-střed. Tamní připojení ale vyžaduje trpělivost – podle dnešního testu ČT není kvalita signálu na Náměstí Svobody dostačující. Zatímco mobilní 3G síť stahuje slušných šest megabitů za vteřinu, městský internet dosáhl výsledku téměř devadesátkrát horšího. „Nejsme v tuto chvíli účastni smluvního vztahu na této službě, naše role je taková, že můžeme požádat poskytovatele, aby věc prověřil a aby sjednal nápravu,“ vysvětlil mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Nové vedení městské části chce mít do budoucna kvalitu pokrytí smluvně garantovanou. Zatím má totiž signál od poskytovatele zdarma, město tak nemá žádnou páku, jak si kvalitu signálu ohlídat. Radnice proto chce vybrat poskytovatele služby ve veřejné soutěži a uzavřít s ním standardní smlouvu. Náklady by prý neměly být vysoké. A to i přesto, že se chystá dostupnost WiFi v centru rozšířit. „Chceme pokrýt třeba prostor před hlavním nádražím, přestupní uzel Česká, Joštova, ale i nově otevřený Zelný trh, možná taky některé odpočinkové zóny,“ upřesnil radní Brna-středu Svatopluk Bartík (Žít Brno). Na nových místech by tak Brňané i turisté mohli zdarma surfovat letos na podzim.