Pan Tau má sochu, hlídá nádraží v Třešti

Třešť (Jihlavsko) – Čtyřmetrovou dřevěnou sochu populární filmové pohádkové postavy Pana Tau dnes odhalili v Třešti jako poctu místnímu rodákovi, herci Otto Šimánkovi. Socha stojí na tamním autobusovém nádraží. Právě v těchto místech stávala lékárna, kde se Otto Šimánek 28. dubna 1925 narodil.

Odhalení sochy, jejímž autorem je jihlavský řezbář Daniel Stejskal, naplánovala radnice přesně na 11. 11. 2011 v 11 hodin a 11 minut. Magické datum plné jedniček má poukazovat na jedinečnost a výjimečnost filmové postavy. Slavnostní chvíli doprovodila známá filmová znělka v podání místních mladých hudebníků ze základní umělecké školy. Lidé mohli ochutnat sladký zákusek v podobě buřinky vyrobený cukrářskými učni.

Sochu nechal zhotovit třešťský Spolek přátel betlémů. Postava měří 2,5 metru, včetně podstavce je vysoká čtyři metry. Je vyřezaná z více než sto let starého jasanu. Největším oříškem podle Stejskala bylo ztvárnění výrazu obličeje a dodržení proporcí. V budoucnu by měla sochu Pana Tau doplnit lavička ve tvaru buřinky popsaná texty s životopisnými údaji Otto Šimánka a výčtem jeho filmových a divadelních rolí.

Otto Šimánek hrál v komediích a v několika pohádkách. Jeho zřejmě nejvýznamnější rolí byla titulní postava v seriálu Pan Tau, která ho zapsala i do evropského filmového povědomí. Zahrál si ji ve 33 seriálových dílech a třech filmech. V divadle ztvárnil kromě jiných nezapomenutelnou postavu klauna Jeana Debureaua v dramatizaci Kožíkova románu Největší z pierotů, kde mohl uplatnit svou lásku k pantomimě. Pantomimu také vyučoval na pražské konzervatoři a na DAMU. Šimánek zemřel v květnu 1992.