Na ferraty už i do měst. Stezky pro turisty se rozrůstají

Česko má nový trend. V centrech některých měst začínají vznikat skalní stezky. První takovou otevřeli v Děčíně a obratem se stala jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí regionu. Další města se chtějí nápadem inspirovat, avšak budování stezek není ukotveno v zákoně, což jejich budování komplikuje.

Na stezku se mohou vydat i horolezečtí amatéři, i pro ty však platí povinná výstroj, tedy ochranná přilba a jištění. Lidé se na skále jistí ocelovým lanem a už za půl roku si atrakci, snoubící turistiku a horolezectví, vyzkoušelo na deset tisíc obyvatel - a to i právě proto, že jsou cesty vhodné pro začátečníky a vybavení si lze půjčit na místě.

Děčín původně vybudoval tři trasy, vysoká popularita nové „atrakce“ však rozhodla o jejich dalším osudu a horolezci nyní dokončují už čtrnáctou. Leze se přímo nad rušnou ulicí na skále o výšce zhruba 160 metrů. Turisté, kteří sem kvůli stezce přijedou, se podle odhadu magistrátu zdrží nejméně den a utrácejí, což je pro město výhodné.

Podobné „via ferraty“ jsou běžné hlavně v Alpách. Jaké ale mají mít parametry a povolení ve městech, není úplně jasné. Žádný zákon je neupravuje, a radnice tudíž neví, čím přesně se při stavbě řídit. Úředníci se tak učí až za pochodu.

  • Po vzoru Děčína se chtějí řídit také ostatní města. Novou stezku dokončují třeba ve Slaném; otevřou ji už za dva týdny. Podobně je na tom i Ústí nad Labem, v němž by měly ještě letos vzniknout dvě ferraty.
V Česku vznikají městské horolezecké stezky (zdroj: ČT24)