Převrat v Hranicích. Vládnout bude ANO s Otevřenou radnicí

Hranice - Moravské Hranice mají půl roku po volbách nové vedení města. Většina zastupitelů zvolila ve čtvrtek starostou Jiřího Kudlačku z hnutí ANO krátce poté, co předchozí starosta Vladimír Juračka z uskupení Hranice 2000 a místostarostka Radka Ondriášová z ČSSD rezignovali. Iniciátorem rozpadu koalice, ve které byli také lidovci a ODS, bylo hnutí Otevřená radnice. Nově bude ve městě vládnout ANO a Otevřená radnice s účastí lidovců.

Hnutí Otevřená radnice v čele s Ivo Lesákem ohlásilo v dubnu odstoupení z koalice. Poté iniciovalo a společně s opozicí prosadilo odvolání radních Vojtěcha Zimy z ČSSD a Vlasty Zapatové z Hranic 2000. Na následujícím květnovém zastupitelstvu oznámili starosta a místostarostka rezignaci. „Vyjadřuji tím solidaritu s kolegy, kteří byli odvoláni bez udání důvodu,“ uvedl Vladimír Juračka. „S někým, kdo vás bez jakéhokoliv upozornění takto podrazí, se už nedá spolupracovat,“ řekla odstupující místostarostka Radka Ondriášová.

Nesoulad v koalici vzešel ze zájmu o Ekoltes

V koalici nastal nesoulad v souvislosti s obsazováním míst v dozorčí radě hranické obchodní společnosti Ekoltes, která zajišťuje mimo jiné svoz odpadků a údržbu zeleně. Otevřená radnice měla zájem o pozici v této firmě, ale nedostala ji. „Byli jsme v koalici jedním z pěti subjektů, ale plnili jsme jen formální funkci. To jsme nechtěli. Máme zkušenosti z podnikání, které chceme uplatnit. Dostali jsme k tomu důvěru voličů,“ uvedl Ivo Lesák z Otevřené radnice. Dalším problémem byly rozdílné názory na chystaná protipovodňová opatření za téměř 300 milionů korun.

Otevřená radnice tak pomohla do vedení hnutí ANO, které získalo v komunálních volbách nejvíce hlasů. Ostatní strany kromě komunistů se však dohodly na spolupráci bez nich. „Lidé očekávají otevřenost a změnu ve vedení města a my ji jsme schopni přinést,“ uvedl nový starosta Hranic Jiří Kudlačka. Ivo Lesák se stal neuvolněným místostarostou. Dalších pět míst v radě zaujali dva členové ANO, dva představitelé Otevřené radnice a jeden lidovec.