Ovocný trh přivítá bruslaře už na Mikuláše

Praha - Na Ovocném trhu v Praze se letos bude bruslit už na Mikuláše. Venkovní kluziště se v centru metropole otevře již podesáté a vstup bude opět zdarma. Za poplatek si pak zájemci mohou brusle půjčit přímo na místě. Pokud se podaří sehnat peníze, tak by mělo být kluziště v provozu až do konce ledna. Kluziště se chystá i ve sportovním areálu Na Františku a vzniknout by mělo i na Štvanici.

Pořadatelé začnou s budováním kluziště již od 21. listopadu. Led bude opět vytvářet speciální zařízení, které je schopné pracovat i při teplotách několik stupňů Celsia nad bodem mrazu. Plocha se slavnostně otevře 5. prosince. V masce Mikuláše si přijde zabruslit starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), anděla mu bude dělat místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD). 

Loni se na Ovocném trhu začalo bruslit až den před Vánoci, pořadatelé totiž měli potíže sehnat peníze. Protože se po volbách změnilo vedení hlavního města i městské části, museli čekat na odsouhlasení dotací. Na letošní provoz budou potřeba asi čtyři miliony korun. Pokud se je podaří zajistit, kluziště by mělo být otevřeno až do konce ledna. Podle Oldřicha Lomeckého (TOP 09) městská část, která s financováním pomáhá, ještě shání sponzory mezi městskými firmami.        

Na zimní kluziště se zvolna připravují i ve sportovním areálu Na Františku. Podle jejich webových stránek je předpokládaný termín začátku bruslení naplánován na druhou polovinu listopadu, záležet bude hlavně na počasí. Venkovní kluziště chce letos zřídit také hlavní město na Štvanici místo zbouraného památkově chráněného stadionu. To, jak bude přesně vypadat, se rozhodne až na základě výběrového řízení, které magistrát připravuje.