Marksová: Udělám maximum, aby z Let zmizel vepřín

Lety - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) by byla ráda, aby na místě bývalého pracovního tábora v Letech na Písecku nestál vepřín. Uvedla, že ve své funkci udělá maximum pro to, aby se tato situace změnila. Ministryně to řekla na středečním pietním aktu k uctění památky obětí pracovního tábora, který stál v Letech během druhé světové války.

Přesně 20 let už připomíná Památník obětem romského holocaustu v Letech u Písku tragické příběhy vězňů tamního tábora. Do jeho odhalení se na oběti nacismu z řad původních českých Romů a Sintů dlouhodobě zapomínalo. Jen v letském táboře ale během války zemřelo 326 lidí, zejména dětí mladších 14 let. Stovky dalších zdejších vězňů pak zahynuly v Osvětimi a dalších koncentračních táborech.

Nejvzácnějším účastníkem středečního pietního aktu byl čtyřiasedmdesátiletý Arnošt Vintr. Když se stal vězněm letského tábora, byly mu teprve dva roky. A jen o málo starší pak nastupoval  do transportu směr Osvětim.

Vepřín v Letech sice už zakrývají mnohem vyšší stromy než při odhalení, cítit je ale pořád stejně. A otázka, co s ním, je pořád bez odpovědi. A právě kvůli vepřínu se ve středu na místo vrátilo i sdružení Konexe a jeho protesty. Trvat by měly nejméně  týden.

Pieta v Letech u Písku (zdroj: ČT24)