Ústí nad Labem dostalo za rekonstrukci muzea pokutu 300 milionů

Ústí nad Labem - Pokutu skoro 300 milionů korun za rekonstrukci muzea dostalo Ústí nad Labem. Oprava se přitom ze tří čtvrtin hradila z evropských dotací a dotační úředníci v největší investiční akci města za poslední roky našli sérii chyb. Magistrát na zaplacení pokuty peníze zatím nemá - zřejmě si vezme úvěr.

Ročně projde Muzeem města Ústí nad Labem 20 000 návštěvníků. Opravené podlahy mají být jedním z důvodů, proč město dostalo pokutu. Chybovat mělo třeba i při zařizování toalet nebo výběru stavební firmy. Jana Havlicová, ředitelka úřadu ROP Severozápad konstatovala, že chyby byly „při nastavení veřejné zakázky“.

Rekonstrukce muzea stála město skoro 420 milionů. Brusel z toho zaplatil 298 milionů a teď chce většinu zpátky - pokuta činí 290 milionů korun. 

Martin Mata (ANO), náměstek primátora Ústí nad Labem, uvedl, že město musí využít všech dostupných možností, jak se proti pokutě bránit. Magistrát proto už brzy podá proti udělení pokuty odvolání. Má na to 30 dní a doufá, že ze skoro 300 miliónů ji sníží na čtvrtinu.

To, že stavba byla předražená nejméně o 50 miliónů, před časem zjistili i policisté. Chtěli obvinit zastupitele, kteří projekt odhlasovali. Chybí ale záznamy, kdo konkrétně zvedl ruku. Bývalý primátor Ústí nad Labem Jan Kubata řekl, že pro něj je důležité, že muzeum stojí, je opravené a používá se: „Nikdo z toho žádné peníze neodnesl,“ uvedl loni v dubnu Jan Kubata.

Magistrát města Ústí nad Labem teď podle náměstka hledá viníka: „Pokud viník bude znám, budeme po něm vymáhat škodu,“ uvedl Martin Mata (ANO). K tomu, kde na pokutu město vezme peníze, náměstek uvedl, že vzhledem k rozpočtu města nechce jít cestou restrikcí. „S největší pravděpodobností to budeme řešit úvěrem,“ řekl Martin Mata (ANO). 

Ústí nad Labem ale už teď bankám dluží 1,5 miliardy, a tak zřejmě bude muset šetřit i na investicích. Například zvířata v ústecké zoo potřebují nové pavilony. Na jejich stavbu bude zoo muset získat dotace. Podle ředitele zoo Jiřího Bálka by šlo až o stovky milionů korun. Město zoologické zahradě ale nepomůže. 

S Ústeckým krajem město Ústí nad Labem také vyjednává o padesátimilionové dotaci, kterou musí zaplatit za společné divadlo. Uvažuje o splátkovém kalendáři. „O tom musí rozhodnout valná hromada, a ta je naplánovaná na začátek léta,“ konstatovala mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Krizový scénář - město by mohlo celkem vracet až 500 milionů korun

Magistrát zatím přesně neví, kolik bude muset na pokutách zaplatit do konce roku, ale hovoří se až o částce 500 milionů korun – alespoň takové byly nejčernější scénáře vedení města. A s touto částkou nikdo dopředu nepočítal. Dnes se proto sešlo vedení dotačního úřadu a vedení města a řešily, co dál.

Téměř jisté ale je, že Ústí nad Labem dostane pokutu za každý projekt, který financovalo z evropských peněz. Několik let po sobě opakovalo pořád jednu a tu samou chybu u všech projektů. Zjednodušeně by se dalo říct, že špatně vypisovalo výběrová řízení. Město totiž chtělo několik let při veřejných zakázkách, které organizovalo, po uchazečích potvrzení o bezdlužnosti. A to se nesmí - v podstatě tím totiž zájemce diskriminovalo. V případě ústeckého muzea ale bylo chyb víc, a i pokuta je proto nejvyšší.  

Ústí nad Labem dostalo pokutu 290 milionů korun (zdroj: ČT24)