Pád lidovecké hvězdy? Podle politologa může Juránek zůstat tváří i dál

Brno – Osm let stál v čele Jihomoravského kraje, patřil mezi nejsilnější muže ve straně a v posledních krajských volbách ho voliči vykroužkovali mezi šampiony. Přesto v sobotu zažila lidovecká hvězda pád. Stanislav Juránek neuspěl ve volbách na post krajského předsedy KDU-ČSL. Podle politologa Stanislava Balíka ale může Juránek zůstat tváří strany v regionu i přesto, že už krajskému výboru nepředsedá.

„Novému předsedovi gratuluji a budu ho podporovat.“ Takto stručně reagoval lidovecký politik Stanislav Juránek na svoji sobotní porážku na krajském sněmu strany. Na pozici ho nahradil jeho kolega z rady Jihomoravského kraje Roman Celý (KDU-ČSL). Ten ale zatím své vítězství komentuje s pokorou. „Mojí ambicí nebylo stát se lídrem kandidátky, o tom rozhodne stranická nominační konference, která se uskuteční na podzim. Mojí vizí bylo konsolidovat vnitrostranický život,“ řekl Celý.

Roman Celý (KDU-ČSL)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka stranický kolotoč až tak překvapivý být nemusí. „KDU-ČSL prošla na celostátní úrovní velkou proměnou a zdá se, že ta vlna nyní se zpožděním dorazila na jižní Moravu. Tak, jak přišlo omlazení a převzetí strany třicátníky a čtyřicátníky v Praze a dalších regionech, se zdá, že podobně můžeme interpretovat i dění na jižní Moravě,“ komentoval Balík.

„Značka Juránek“ táhne

Podle Balíka nemusí pro Stanislava Juránka znamenat ztráta stranického postu politickou konečnou. Jeho jméno má totiž na jižní Moravě velký zvuk. Mezi lety 2000 až 2008 byl dvakrát po sobě hejtmanem Jihomoravské kraje. V posledních krajských volbách v roce 2012 sice lidovci nevyhráli, Stanislav Juránek byl ale celorepublikovým rekordmanem voleb v počtu preferenčních hlasů - od voličů získal přes 21 tisíc „kroužků“ na volebních lístcích.

„To, že nebude předsedou krajské organizace, ještě neznamená, že přestane být tváří strany. Myslím, že jihomoravští lidovci si dobře uvědomují, že značka Stanislav Juránek je hodně cenná, a že když se na jižní Moravě řekne KDU-ČSL, řadě lidí automaticky naskočí právě on,“ myslí si politolog Balík.

Nový předseda Roman Celý zatím nechce spekulovat, jestli se sám pokusí spolustraníky přesvědčit, aby ho postavili do čela kandidátky pro krajské volby v roce 2016. Zda se na číslo jedna dostane Juránek, nebo jestli se o to bude vůbec ucházet, zatím taky není jasné. Celý prý Juránka vyzval, aby byl tváří strany i dál. „Taková byla má výzva vůči němu z mé strany, ale bude záležet na něm a na delegátech,“ uvedl nový krajský předseda.

Stanislav Juránek

  • narozen 24. ledna 1956 v Brně
  • v letech 2000–2008 hejtman Jihomoravského kraje
  • v letech 2006–2009 místopředseda KDU-ČSL
  • od roku 2010 senátorem za obvod Brno-město
  • od roku 2000 zastupitel Jihomoravského kraje, od roku 2010 1. náměstek hejtmana