Jan Hus se v Kostnici připomene třímetrovým kalichem

Hořice - Studenti kamenické a sochařské školy v Hořicích připravují třímetrovou sochu, která připomene letošní 600. výročí upálení Jana Husa. Umístěna bude přímo v německé Kostnici, kde byl Hus v roce 1415 upálen. Odhalení sochy je naplánováno na připomínku mučednické smrti českého kazatele.

Šestitunová socha z hořického pískovce má tvar kalichu, základní siluetou je kvádr o straně jeden metr. Místo, kde se kalich drží, obepínají plameny. „Autorka i zastupitelé Kostnice v tom pochopili onu symboliku a chtějí nové nazírání na Husa, ten jeho obsah držet v kalichu. Kdyby ho chtěl někdo rozlít, tak by se popálil,“ uvedl k poselství pomníku ředitel hořické sochařské školy Josef Moravec. Dílo věnuje Kostnici Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem hořické školy.

Autorkou návrhu pomníku je studentka školy Adéla Kačabová. Pod vedením akademické sochařky Dagmar Štěpánkové pracují studenti na díle od začátku dubna. Hotová by měla být do konce června. „V Kostnici by měla socha stát na místě, odkud Hus vyšel na popraviště,“ uvedl Moravec.

Kromě pomníku, který poputuje do Kostnice, vzejdou od studentů hořické školy i další plastiky s tematikou Jana Husa. Tři díla z Hořic se tak například objeví v Husinci v jižních Čechách, další budou instalována ve Dvoře Králové nad Labem a na pražské Univerzitě Karlově.