Vstup zakázán? Vždyť je tam keška!

Kraslice (Sokolovsko) – Správci nejpřísněji chráněných přírodních rezervací zpřísňují dohled nad svěřenými územími. Ukázalo se totiž, že místa, kam by lidská noha vůbec neměla vkročit, přitahují příznivce geocachingu. Schránky s trofejemi umisťují i do chráněných lokalit, přestože jim za to hrozí tvrdé pokuty. Podle úřadů je jedinou možnou reakcí pokuty také nemilosrdně udělovat.

Události: Geochaching proniká i do míst se zákazem vstupu (zdroj: ČT24)

Najít schránku, vzít si z ní poklad a naopak do ní umístit nějakou náhradu – tak probíhá geocaching, zábava, které propadly miliony lidí. Vstupují proto ale i do míst, které má být určeno výhradně zvířatům a rostlinám, jako je Národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště v Krušných horách nedaleko Kraslic. „Při vstupu dochází k rušení ptáků a savců, kteří by tam měli mít naprostý klid,“ uvedl Jiří Hejkal z kraslického odboru životního prostředí.

Kam lidé nesmějí vstupovat, vyznačují červené pruhy na stromech. „Měli už tady geokešku přidělanou,“ upozornil Rudolf Kovařík ze spolku Rosnatka. Zatímco však aktivisté mohou na neoprávněné vstupy do rezervací nanejvýš upozorňovat, je na úřednících, aby na ně reagovali. Nyní se k tomu chystají odpovědní úředníci. „Za rušení tam hrozí pokuta do deseti tisíc korun,“ upozornil Jiří Hejkal.

V případě, že budou geocacheři trvat na tom, že nepřístupná rezervace je jediným vhodným místem k ukrytí pokladu, mají se podle kraslické radnice obrátit na správce pozemku. Tím je v případě Rolavských vrchovišť Agentura ochrany přírody a krajiny. Pouze ta může rozhodnout o tom, kdo a za jakých podmínek do rezervace vstoupí.