Lezci, nepřeceňujte své schopnosti, varují záchranáři

Záchranáři varují před neopatrností amatérských horolezců na skalách. Nejméně ve dvou případech v posledních dnech jim museli pomáhat. Podle nich lidé při hledání dobrodružství situaci podceňují. Chybí jim zkušenosti a vhodná výbava.

Záchranu s dobrým koncem mají za sebou hasiči z karlovarského družstva lezců. V parku v Rybářích zachraňovali ze skály dívku, která asi v desetimetrové výšce náhle zůstala sedět a nevěděla, jak se dostat zpět. 

Přivolaní záchranáři slanili k dívce z vrchu skály, dívce dali přilbu a usadili ji do záchranného sedacího trojúhelníku, který má k sobě připnutý zachraňující hasič. Na lanech pak dívku bezpečně spustili na zem, kde si ji převzala policie. 

Dívka po celou dobu záchrany s hasiči komunikovala a z celé záchranné akce vyvázla bez zranění, jen s novým zážitkem.

Horolezci zachraňují uvízlou dívku (zdroj: ČT24)

Do podobných potíží se dostala také žena, která chtěla slézt starý železniční most u Horního Slavkova. V roce 2004 se ze Svatošských skal zřítil horolezec. Záchranáři už mu pomoct nedokázali. 

Stejně jako na skalách by měli být lezci opatrní i při prozkoumávání podzemí. Během posledních dvaceti let v krušnohorských štolách zemřeli tři lidé, další dva na skalách.