Stavebník ničí archeologické nálezy, NPÚ podal trestní oznámení

Opava – Velký spor mezi památkáři a investorem vyvolala v Opavě-Kateřinkách výstavba bytového domu Rohlík. Podle Národního památkového ústavu (NPÚ) totiž developer nezákonně narušil místní archeologické naleziště. Na řadu tak přišla vzájemná trestní oznámení.

Před několika dny památkáři zjistili, že na místě se bez jakéhokoli upozornění začalo pracovat a možné pozůstatky historie rozrývají bagry. S investorem, firmou SB Development, začali archeologové jednat už v roce 2008, kdy se na místě našly keramické nádoby a zbytky raně novověkého zdiva. Místo prozkoumal brněnský archeologický ústav Akademie věd ČR. Podle památkářů měl dále následovat takzvaný záchranný výzkum, který by nálezy pomohl zachovat. Tehdejší jednání ale přerušila ekonomická krize, kvůli které investor přípravu stavby odložil na neurčito.

Dle slov Michala Zezuly, vedoucího odboru archeologie NPÚ Ostrava, byl developerovi předložen návrh dohody o provedení záchranného výzkumu, ten na něj ale nereagoval. Investor se brání tím, že mu nebyla uložena jednoznačná povinnost další výzkum provést. Podle něj měli památkáři možnost místo do hloubky prozkoumat v době, kdy byly práce na stavbě kvůli hospodářské krizi pozastaveny. Proč NPÚ neřešil situaci už před dvěma lety, kdy se mu nepodařilo se se stavebníkem dohodnout, zaráží i krajský úřad. „Pokud je stavební projekt zastaven, jsou jakákoli konkrétní jednání o provedení záchranného archeologického výzkumu v tu chvíli bezpředmětná,“ reaguje Michal Zezula.

Archeologové se přou (zdroj: ČT24)

Národní památkový ústav se rozhodl jednat teď. Podal na investora trestní oznámení. Na místo stavby dorazili archeologové v doprovodu policie. „Provedli jsme šetření a fotodokumentaci. V současné době shromažďujeme písemnosti důležité pro další postup,“ potvrdila opavská policejní mluvčí Dagmar Schindlerová.

Developerská společnost přešla do protiútoku a trestní oznámení se chystá podat také. „My jsme splnili všechny zákonem uložené povinnosti a ani v současné době nejsme se svou činností v rozporu se zákonem,“ uvedl jednatel firmy Pavel Šenk.