Novorozená gorila nejspíš Prahu brzy opustí

Praha – Mládě gorily nížinné, které se narodilo v úterý odpoledne v pražské zoologické zahradě, nejspíš návštěvníci v jeho rodišti nikdy nespatří. Mládě totiž má zdravotní problémy a navíc o ně po porodu nejevila zájem jeho matka. Pokud se stav malé gorily nezlepší, čeká ji cesta do specializovaného zařízení v zahraničí. Tatáž cesta ji čeká, pokud matka Bikira při případném dalším setkání svého potomka nepřijme.

Vedení Zoo Praha doufá, že se podaří ještě jednou přiložit mládě k matce – přestože to může mít vážné následky. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka hrozí při podobném setkání i smrt novorozeného samečka. V úspěšný výsledek přitom chovatelé příliš nevěří. „Šance na úspěch je velmi nízká. I když to bude představovat riziko, rozhodli jsme se, že pokud se jeho stav zlepší, pokusíme se ho k Bikiře opět přiložit,“ shrnul ředitel Bobek. Podle chovatelů je ale náhradní výchova pro mládě stejně riziková. Kdyby ho odchovali lidé, nejspíš by se nedokázalo znovu začlenit mezi gorily. „Bylo by velmi jednoduché vzít ho a vychovávat jako lidské dítě, ale to by bylo pro budoucnost toho jedince, který bude žít 40 až 50 let, něco příšerného,“ vysvětlil Miroslav Bobek.

Zahrada počítá s několika možnými výsledky: Bikira nemusí mládě přijmout, to při pokusu zemře. V případě, že se o ně matka začne starat, může přesto její potomek zahynout kvůli svým zdravotním komplikacím. Jestliže matka Bikira svého potomka nepřijme a současně se nenaplní nejhorší obavy chovatelů, dočká se mládě výchovy v zahraničí. Pražská zoo už se domluvila se zahraniční institucí, která má s umělým odchovem goril zkušenosti, zvířata nevyrůstají mezi lidmi, ale ve skupině vrstevníků. Jméno možného nového domova pražské gorily ale zatím nechce Miroslav Bobek zveřejnit.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Mládě stále trpí zdravotními potížemi, které mohou plán na setkání s matkou překazit. Záhy po porodu mu začala klesat tělesná teplota, chovatelé ho proto museli umístit do inkubátoru a převézt do specializovaného zařízení mimo zahradu. Jestliže se jeho stav dále zhorší, odcestuje do jiného zařízení za hranice. Jestliže se stav zlepší, čeká malou gorilu setkání s Bikirou. K tomu však může dojít nejdříve za několik dnů.