Helfštýnský renesanční palác čeká na zastřešení

Týn nad Bečvou - Hrad Helfštýn je v havarijním stavu. Bortí se stěny palácového nádvoří – nejatraktivnější části zachovalé zříceniny. Olomoucký kraj, který je majitelem památky, usiluje o získání peněz na zastřešení cenného renesančního paláce.

Olomoucký kraj má k dispozici výsledky průzkumu, který stav hradu důkladně zmapoval. Jde mimo jiné o fotografické snímání památky bezpilotním letounem. Z více než šesti tisíc snímků vznikl trojrozměrný model paláce, který pomůže vybrat nejvhodnější variantu jeho zastřešení. „Máme díky tomu skutečně špičkovou dokumentaci,“ uvedl kastelán Jan Lauro.

Palác na čtvrtém nádvoří hradu patří k největším renesančním stavbám v Česku. Už tři roky je ale kvůli špatnému stavu nepřístupný. „Odpadávají drobné úlomky kamenů, které představují ohrožení návštěvníků. Proto je tam nemůžeme pouštět,“ uvedl kastelán.

Do konce května by měla být hotova studie zastřešení paláce. „Památkáři požadují zastřešení hradního paláce, a to takovým způsobem, aby nebyla změněna silueta hradu,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu Olomouc František Chlupík.

I díky nové sudii vytvořené pomocí dronu by měl vzniknout návrh zastřešení, který by splňoval nároky památkářů. Správci řeší zastřešení paláce od devadesátých let, navrhovali klasickou sedlovou střechu, doškovou i skleněnou. „Náš požadavek je, aby se zastřešením nezměnila silueta hradu. Takový návrh dosud nikdo nepředložil,“ uvedl Fratišek Chupík z Národního památkového ústavu Olomouc. „Věřím, že vznikne schůdný návrh a ještě v tomto volebním období získáme evropské peníze, které nám umožní stav paláce zásadně řešit,“ uvedl náměstek hejtmna Olomouckého kraje Radovan Rošťák.

V havarijním stavu není jen palácové nádvoří, ale i další části památky. Kvůli nezbytné opravě dvou mostů letos skončí na Helfštýně návštěvnická sezóna už na konci srpna. 

Historie hradu Helfštýn

Hrad založil počátkem 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Král Jan Lucemburský mu ho odebral, pak se střídali různí majitelé, kteří hrad postupně rozšiřovali. Například mohutné opevnění, které nepřekonali Uhři ani Švédové, nechal postavit Vilém z Pernštejna a jeho syn Jan. Na přelomu 16. a 17. století patřil hrad Hynkovi Bruntálskému a jeho synům, kteří přebudovali vnitřní jádro na renesanční sídlo, pozdně gotické opevnění přitom ponechali. V 17. a 18. byl Helfštýn poničený válkami i demolicemi a od konce 18. století byl opuštěný. Snahy o rekonstrukci započaly na začátku 20. století. Hrad stojí na zalesněné vyvýšenině čtyři kilometry od Lipníka nad Bečvou a přes třicet kilometrů od Olomouce.