Kvůli Pražským službám se povede smírčí řízení

Praha – Magistrát zahájí smírčí řízení s odpadovou společností AVE CZ ohledně Pražských služeb. Firma AVE CZ smírčí řízení vítá. Praha je v Pražských službách většinovým akcionářem, AVE CZ je menšinovým. Spor se povede kvůli narovnání vztahů. Obě odpadové firmy se ve městě dělí o lukrativní zakázky na svoz odpadu.

„Smírčí řízení neznamená automaticky smír,“ upozornil náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Debatovat se podle něj bude třeba o možném vzniku akcionářské smlouvy, která „může vést ke koordinovanému postupu ve výběrovém řízení na svoz a likvidaci odpadu“.

  • "Věřím, že se tímto způsobem podaří nalézt řešení dlouhodobě odkládaného problému v systému svozu a likvidace odpadu v Praze," komentoval rozhodnutí jednatel AVE CZ Jiří Nováček. 

Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že mezi akcionáři Pražských služeb chybí shoda na využití malešické spalovny. Strany se navíc přou ohledně Prahou plánovaného vyčlenění části Pražských služeb. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli tomu z podnětu AVE.CZ vede s městem správní řízení. Vrchní soud navíc nedávno vydal předběžné opatření, píše se v neveřejném textu.

Náměstek primátorky už v pátek řekl, že „otevřou jednání o vzájemných vztazích a o budoucnosti společně vlastněné firmy“. Diskusi bude moderovat advokátní kancelář. O náklady na právníky se obě strany podělí rovným dílem. AVE CZ se k situaci zatím nevyjádřila.

Řešení nájmu Škodova paláce

Vedení Prahy ustavilo vyjednávací tým, který má řešit kauzu Škodova paláce. Jeho úkolem bude vyhodnocení ekonomického přínosu dosavadního pronájmu budovy a jednání s majitelem paláce, firmou Copa retail, ohledně nájemní smlouvy, aby získali pro Prahu výhodnější podmínky. „V pracovní skupině složené z některých členů rady a zástupců magistrátu bude i zástupce právní kanceláře, jejíž výběr právě probíhá,“ píše se v materiálu, který schválili pražští radní. V čele skupiny je primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zasednou v ní i náměstci primátorky Eva Kislingerová (ANO) a Petr Dolínek (ČSSD), ředitelka magistrátu Martina Děvěrová nebo zástupkyně ředitelky Zdena Javornická.

Smlouva o nájmu byla uzavřena v roce 2006 za vlády bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Škodův palác má město pronajato na 20 let a na nájemném zaplatí celkem více než čtyři miliardy korun. Tehdejší vedení města odhadovalo, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Později ale již nové vedení Prahy v čele s exprimátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) přiznalo, že je pronájem paláce pro město nevýhodný.

Praha několik let usilovala o akvizici Pražských služeb, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama svážet odpad. Menšinový podíl ale vloni získala firma AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského. Nepodařilo se tak ani vyčlenění části firmy, která by mohla bez výběrového řízení svoz zajišťovat. Navíc i AVE CZ před časem projevila zájem o koupi majority v Pražských službách.

Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužili. Naposledy dostaly Pražské služby a AVE CZ bez soutěže smlouvy za 1,6 miliardy korun bez DPH. Současná koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice zároveň připravuje desetiletý tendr za zhruba 13 miliard korun bez DPH, který v lednu prošel zastupitelstvem jen těsně.

Více pravomocí pro dozorčí radu u Opencard

Pražští radní rozšířili pravomoci dozorčí rady společnosti Operátor Opencard, jejíž počet členů se zvýšil nedávno ze tří na čtyři tak jako nyní u představenstva. Řada rozhodnutí ohledně systému jízdného v Praze tak nebude na radních, ale na orgánech Operátora. Tato společnost vznikla vloni kvůli řešení problémů s kartou Opencard. Podle kritiků z řad opozice i podle nedávného auditu ale Operátor nevykonává funkci, pro kterou byl založen. Audit dokonce doporučil jeho zrušení. Politici o tomto kroku neoficiálně mluví už několik měsíců.