Pomáhat a chránit? Tři policisté z Ostravska si zahráli na lupiče

Ostrava - Tři bývalí policisté krajského ředitelství v Ostravě se před soudem zodpovídají z loupeže. V době, kdy ještě sloužili jako inspektoři, přepadli maskovaní a v uniformách rodinu podnikatele z Rychvaldu na Karvinsku, kterému ukradli z trezoru tři miliony a šperky za 200 tisíc. Podle žalobce pak nakoupili lehké topné oleje, které prodali jako motorovou naftu.

Krátce před Vánocemi roku 2011 vtrhli čtyři muži v policejních kombinézách do domu podnikatele Mariána Gajdošíka z Rychvaldu na Karvinsku. Byli maskovaní kuklami a tvrdili, že jde o policejní akci. Muže zbili, ženu a tříleté dítě spoutali. Pod hrozbou dalšího násilí získali kód k otevření trezoru, ze kterého ukradli tři miliony v hotovosti a šperky za 200 tisíc korun.

Zpočátku byl obviněný pouze policista Jiří Glac, kterého přepadený podnikatel poznal. Dodatečně státní zástupce obžaloval také další tři muže, z toho dva policisty. Pádnými důkazy obžaloby jsou pachové stopy na sekyrách a poutech. „Shromáždili jsme dostatek důkazů, které svědčí o jejich vině,“ uvedl státní zástupce Marián Mácha.

Peníze, které podle obžaloby muži uloupili, použili k další trestné činnosti. Nakoupili v Maďarsku a Polsku lehké topné oleje, které vzápětí prodali jako motorovou naftu, a stát tak okradli na dani o 740 tisíc korun.

Několik dnů před přepadením jeden z policistů vyzvedl ze skladu čtyři černé kombinézy. Do Gajdošíkova domu vtrhli přes terasu. „Křičeli, že jde o policejní akci a že si máme lehnout na zem. Vtom přišel syn a začal plakat. Policista, kterého jsem bezpečně poznal, chytil sekeru a uhodil mne do hlavy. Mne a ženu pak spoutali v koupelně, chlapce přivázali kabelem od počítače,“ líčil Gajdošík. Číselnou kombinaci k otevření trezoru prozradila násilníkům žena. Ti vzali peníze a cennosti a odešli.

Všichni obžalovaní policisté, které krajské policejní ředitelství zprostilo výkonu služby, vinu odmítají. „Nikdy jsem v tom domě nebyl,“ tvrdí navzdory důkazům například obžalovaný Daniel Jelič. Přelíčení bude pokračovat výslechem svědků. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek. Obžalovaným hrozí až dvanáct roků vězení. V historii moravskoslezské policie jde o ojedinělý případ, kdy policisté čelí podezření ze závažného násilného trestného činu.