Květná zahrada po rekonstrukci opět jenom kvete

Kroměříž - Po třech letech je Květná zahrada v Kroměříži opět plná barev. Stavební opravy jedné z památek UNESCO skončily už loni na podzim, proměna ale plně vynikla až s příchodem jara. Například do Holandské zahrady nebo na Králičí kopeček se návštěvníci vrátili po několika desetiletích.

Zahrada se znovu stala turistickým lákadlem. Jestliže loni za celou sezonu přišlo 65 000  návštěvníků, třetina z nich až po opravách v září. A zájem stále neochabuje.

Dřív byla Květná zahrada na listině nejohroženějších památek světa, teď už to neplatí. Zahradníci vrátili lesk Holandské zahradě – vysázeli 20 tisíc cibulovin, vzhledem k názvu zahrady hlavně tulipánů.

Zahradě, která zdobí Kroměříž už od konce 17. století, se vrátily i její původní tvary. Nejvíc práce dala záchrana devíti kilometrů habrových stěn, které decimovali škůdci, plísně i stáří. Dvě i tři staletí staré stromy prošly radikálním ořezem.

Králičí kopeček v Kroměříži
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Proměna zahrady stála 330 milionů, pořád by se ještě dala vylepšovat. Investice ale byly zmrazeny. Minimálně do doby, než se vyjasní, zdali se zámek i obě kroměřížské zahrady stanou součástí církevních restitucí.

Květná zahrada znovu v plném lesku (zdroj: ČT24)