Nemocným se na Ostravsku velmi těžko dýchá

Ostrava – Špinavý vzduch, kvůli kterému platí v Moravskoslezském kraji už déle než týden signál regulace, má velmi špatný vliv na zdraví lidí. Lékaři na Ostravsku zaznamenali zvýšení počtu respiračních onemocnění a jejich těžší průběh. Podle dětské lékařka Evy Schallerové, která na nevalné zdraví lidí na Ostravsku dlouhodobě upozorňuje, přitom nelze spojit zdravotní potíže řady pacientů s ničím jiným než s panujícím smogem.

„Potíže, které tady řešíme, nejsou typické nemoci. Všem bereme výtěry a odběry, které vychází negativně, ale pacienti mají pocity tlaku na průduškách a dušnosti, opravdu je vidět, že smog ve vzduchu je,“ popsala Eva Schallerová. V její ordinaci skončil například chlapec, který přitom nebyl nemocný několik let. Teď mu uškodil pěší výlet. „Ten kluk byl, jako kdyby 30 roků fáral na šachtě. Byl to tak zvláštní poslechový nález jako staré rozvrzané varhany,“ uvedla lékařka.

Podobné zkušenosti jako Eva Schallerová zaznamenaly i další zdravotnice. „Objevují se  záněty průdušek dost hojně. Častěji musíme nasazovat třeba antibiotika a samozřejmě jsou i stavy, kdy pacienta musíme poslat do nemocnice k hospitalizaci,“ uvedla lékařka dětí a dorostu Jarmila Fialová. „Na Ostravsku vypukly respirační nemoci, které někdy nemají úplně nejlehčí průběh na to, jaký je časný podzim,“ potvrdila i její kolegyně Andrea Matulová, která má plicní ambulanci.

Stav ovzduší v Moravskoslezském kraji se stále nezlepšuje. Meteorologická stanice v Bohumíně zaznamenala v posledních 24 hodinách průměrnou hodinovou koncentraci polétavého prachu ve vzduchu 174 mikrogramů na metr krychlový. Denní průměry zůstávají nad limitem 50 mikrogramů na metr krychlový na všech stanicích s výjimkou Třince, ačkoli dnes už uvádí bezpečné hodinové hodnoty také Studénka a situace se zlepšuje také ve Frýdku-Místku a Havířově.

Vzhledem k silnému rozšíření nemocí dýchacích cest už na podzim se lékařky a lékaři na Ostravsku obávají, co se zdravím lidí udělá zima. S imunitním systémem oslabeným už nyní bude obzvlášť těžké bránit se bacilárním a virovým nemocem.

V Moravskoslezském kraji podle posledních údajů hygieniků připadá na 100 tisíc obyvatel 915 nemocných, nejvyšší nárůst nemocnosti je na Karvinsku. V této oblasti je nyní také nejhorší ovzduší. Polétavý prach tam i několikanásobně překračuje denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.