Hodonín zprivatizuje byty za pětinovou cenu, řekli zastupitelé

Hodonín – Jedenadvacet bytů v Hodoníně budou moci jejich dosavadní nájemci od města koupit za 20 procent odhadní ceny. Schválili to dnes tamní zastupitelé. Radnice tak dokončuje privatizaci, během které se město od 90. let zbavilo čtyř tisíc bytů. Některým zastupitelům z řad opozice se ale prodej za tak nízké částky nelíbí a zvažují právní kroky.

Nakonec 21 z 27 přítomných zastupitelů zvedlo ruku pro privatizaci hodonínských městských bytů za původních podmínek. Město je tak prodá za 20 procent odhadní ceny. Zastupitelé chtěli hlavně současným nájemcům umožnit, aby byty koupili za stejných podmínek, jako všichni předcházející zájemci.

Proti hlasovali jen dva přítomní zastupitelé, mezi nimi Petr Buráň (Svobodní). „Hodonín prodává městské byty za 20 procent jejich odhadní hodnoty. Nejvíc mi na tom vadí ta nehospodárnost, město přichází o velké množství peněz. Za celou dobu privatizace už takto město prodalo přes čtyři tisíce bytů, takže tratilo v řádu stamilionů,“ tvrdí opoziční zastupitel, který podle svých slov zvažuje i možné právní kroky. Podle něj totiž může být prodej v rozporu se zákonem.

Hodonínské zastupitelstvo schválilo privatizaci bytů (zdroj: ČT24)

Odchylku od obvyklé ceny musí město ze zákona zdůvodnit. U starších prodejů se tak nedělo, radnice ale na popud opozice důvod uvádí alespoň u posledních bytů. Argumentuje sledováním bytové politiky města. Tu ale Hodonín oficiálně nemá, alespoň ne „na papíře“.

Zavedená praxe

Pravidla privatizace se přitom diskutují ve chvíli, kdy už skoro není co prodávat. Nejvíc bytů Hodonín privatizoval mezi lety 1996 až 2010. Teď už doprodává jen jednotlivé byty v domech, které jsou z většiny ve vlastnictví bývalých nájemníků. Měnit na poslední chvíli podmínky se proto nezdá většině zastupitelů spravedlivé. Po doprodeji posledních bytů zůstane Hodonínu 360 městských bytů, které si chce radnice ponechat.