V Litvínově studují chemici přímo v areálu tamní chemičky

Litvínovský Unipetrol se snaží hledat způsob, jak bojovat proti nedostatku kvalifikovaných mladých chemiků. Přímo v provozu chemičky otevřela sídlo pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Kvalifikované zaměstnance bude podnik hledat právě mezi studenty a absolventy. Podnik tak reaguje na rostoucí průměrný věk dosavadních zaměstnanců - ročně do důchodu odejdou desítky chemiků.

Vysokou školu chemicko-technologickou dnes přímo v litvínovské chemičce studuje asi 50 studentů. K dispozici mají nejmodernější výzkumnou chemickou laboratoř v Česku. Jde o první státní vysokou školu u nás, která má pobočku přímo v areálu průmyslového podniku.

Studenti si podmínky v Litvínově pochvalují. Umístění školy přímo v chemičce je prý výborné. Výhodou je například to, že si studenti přímo v areálu, ve výzkumném ústavu, mohou zpracovávat své bakalářské a diplomové práce a zapojit se i do výzkumu. „Prostor ChemParku nabízí našim studentům skvělé laboratorní podmínky a propojení studia s praxí,“ konstatoval Michal Janovský, mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Tomáš Herink, ředitel výzkumu Unipetrol RPA Litvínov, oceňuje, že podnik má díky umístění vysoké školy přístup k talentovaným mladým lidem. Dodal, že studenti mají možnost uplatnění i ve výzkumném centru UniCRE, které je v areálu chemičky a kde se mohou věnovat aplikovanému výzkumu. 

Počty nezaměstnaných v Ústeckém kraji

Nezaměstnaní v evidenci Úřadu práce Ústeckého kraje – 59 574 lidí.

  • Uchazeči s chemickým vzděláním – 15
  • Volná místa v chemickém průmyslu v Ústeckém kraji – 12

Zdroj: Úřad práce Ústeckého kraje

V Ústeckém kraji teď hledá práci necelých 60 tisíc lidí. Pracovní pozice pro specialisty ve výzkumu a vývoji se ale v nabídkách úřadu práce neobjevují. Podle Tomáše Herinka jde o inženýrská místa a takové pozice se prostřednictvím úřadů práce poptávat ani nedají. „Tady skutečně je kvalifikace na prvním místě,“ konstatoval Tomáš Herink.

image_647421
Zdroj: ČT24

Zdenka Pelešková, vedoucí Univerzitního centra VŠCHT Praha-Unipetrol, konstatovala, že jejich studenti mohou být zaměstnáni už během navazujícího magisterského studia, což se v praxi i děje. Firmy totiž mají zájem si studenty a budoucí absolventy vyškolit. Například ve stávajícím magisterském studiu má VŠCHT v Litvínově ve 2. ročníku 8 studentů a z nich už jen dva nepracují, protože se teď plně věnují přípravě diplomové práce. Zbytek už se v chemických podnicích uplatnil.

Unipetrol má dnes necelé 4000 zaměstnanců, jen v Záluží u Litvínova jich pracují skoro 3000. Do důchodu odtamtud ročně odejdou desítky lidí. Například jen z oddělení výzkumu a vývoje, kde působí 16 lidí, se jich do důchodu chystá pět. Unipetrol proto jen mezi vysokoškolskými studenty bude teď ročně hledat až pět lidí na pozice inženýrů, magistrů nebo s tzv. velkým doktorátem PhD.

Studium chemie přímo v chemičce (zdroj: ČT24)