Hotelu Evropa vrátí rekonstrukce zašlý lesk

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí se nakonec dočkal dlouho připravované rekonstrukce. Jeho majitel se dohodl s novým provozovatelem, do opravy kdysi slavného hotelu se pustí společně. Památkově chráněná budova, do které se léta neinvestovalo, a původní interiér tak zůstal zachován, je zavřený půldruhého roku.

„Výběrové řízení na provozovatele hotelu bylo uzavřeno a v současné době jednáme s novým provozovatelem o smluvních náležitostech. Stavba byla zahájena,“ oznámila Lenka Vlčková z marketingového oddělení Pražské správy nemovitostí (PSN), které budova patří. Je jednou ze společností realitního podnikatele Václava Skaly. Historická budova se má rekonstruovat dle návrhu architektonické kanceláře DaM, do vnitrobloku přibude novostavba.

Nejprve čeká pozemek archeologický průzkum, jehož délka se bude odvíjet od případných nálezů. Podle dřívějších informací PSN by měla rekonstrukce a stavba trvat odhadem přes dva roky. S jejím zahájením investor čekal právě až na budoucího provozovatele hotelu. Secesní část si podle projektu zachová autentický charakter ze začátku minulého století, zejména cennou dvoupatrovou kavárnu nebo francouzský salonek. Moderní dostavba ve dvoře nabídne další služby a zvýší ubytovací kapacitu.

Stručné dějiny hotelu Evropa

  • Hotel byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu geometrické secese. Roku 1924 hotel koupil restauratér Karel Šroubek, po němž pak nesl jméno.
  • Hotel se stal známý po celém světě, nejen díky své secesní výzdobě, ale i pro svou vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby. Před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem. V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován, současný tuzemský majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na PSN.