Hudeček založil nový zastupitelský klub, z TOP 09 za ním jdou i další

Praha – Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček po odchodu ze strany TOP 09 vystoupil i z jejího zastupitelského klubu. Spolu se členkou své někdejší městské rady Evou Vorlíčkovou a zastupitelem Milanem Růžičkou založil nový klub Nezávislých. Všichni se ale podle Tomáše Hudečka chtějí věnovat především své činnosti mimo politiku.

V pražském zastupitelstvu se dále tříští opozice. Exprimátor Hudeček spolu se dvěma dalšími bývalými členy TOP 09 opustili druhý nejsilnější klub v zastupitelstvu. „Budeme působit nadále jako nově ustavený tříčlenný klub Nezávislí,“ uvedl Tomáš Hudeček. Žádné politické ambice nový klub nevyhlásil, Hudeček pouze sdělil, že „s bývalými kolegy z TOP 09 nadále sdílíme programové priority“. Exprimátor se chce více věnovat vědecké a pedagogické činnosti, stejně tak jeho dva kolegové se chtějí více věnovat odborné činnosti či podnikání.

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný v souvislosti s odchodem hovořil o jasnějším vyprofilování strany. „Jestliže byl dosud klub TOP 09 a nezávislých politickými oponenty interpretován jako nečitelný, vznikají tímto krokem dvě jasně vyprofilované entity, a to klub TOP 09 a klub Nezávislých,“ uvedl. Agentura ČTK dala jeho prohlášení do souvislosti s některými zdroji na pražském magistrátu, podle kterých lepší čitelnost TOP 09 může zlepšit její šanci za zapojení do případné nové koalice. TOP 09 o ní údajně vyjednává s některou ze stran stávající koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Oficiálně to ale nikdo komentovat nechce. Z TOP 09 již dříve vystoupila Monika Krobová Hášová, hovořila o názorovém rozchodu se stranou.

Pražská koalice, kterou fakticky tvoří pět stran (Trojkoalici tvoří SZ, KDU-ČSL a STAN), má v zastupitelstvu většinu jediného hlasu. Během zhruba pěti měsíců její existence se již objevily rozpory. Vyvrcholily, když náměstek primátorky Matěj Stropnický hlasoval v zastupitelstvu proti zbytku koalice, tehdy však vedení města přesto prosadilo své, když pro jeho návrh hlasovala Hášová. Když se nedávno opoziční TOP 09 a ODS pokusily odvolat primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), zůstala koalice pevná a primátorka přežila.

Tomáš Hudeček, který byl pražským primátorem v letech 2013 až 2014, šel loni do komunálních voleb jako lídr TOP 09. Bezprostředně po těsné porážce od ANO však vygradovaly Hudečkovy spory s tehdejším jeho prvním náměstkem Jiřím Vávrou. Vzájemné osočování z viny za volební porážku či kontaktů s kontroverzními podnikateli skončilo odchodem obou ze strany. Hudeček však dosud zůstával v zastupitelském klubu stejně jako Eva Vorlíčková a Milan Růžička, kteří tehdy ze strany také vystoupili. Jiří Vávra v zastupitelstvu není, po neúspěchu v sérii vnitrostranických střetů s Tomášem Hudečkem vůbec nebyl na kandidátce.

Pražské zastupitelské kluby:

  • ANO: 17 členů
  • TOP 09: 12 členů
  • Trojkoalice: 8 členů
  • ODS: 8 členů
  • ČSSD: 8 členů
  • KSČM: 4 členové
  • Piráti: 4 členové
  • Nezávislí: 3 členové
  • nezařazená: 1 zastupitelka