Forenzní kapalina a mikrotečka označí kola v Domažlicích

Krádež kola může být pro cyklisty, zvlášť pokud do svého „miláčka“ investovali sumu v řádu desítek tisíc korun, noční můrou. Kradou se přitom kola všech cenových kategorií a policejní statisticky neustále rostou. Novou metodu v boji proti zlodějům kol teď zavedou strážníci v Plzni a v Domažlicích. Kola budou označovat pomocí takzvané syntetické DNA. Na kole se udělají malé značky viditelné jen pod UV lampou. Tuto metodu už před lety zavedli strážníci v Ostravě. V Plzeňském kraji začnou hned v létě.

Mikrotečka pomocí tzv. syntetické DNA je menší než špendlíková hlavička a obsahuje unikátní kód. Strážníci kola označují pomocí štětečku, který namáčejí do speciální forenzní kapaliny - na kole udělají malou barevnou tečku. Spolu s lakem je mikrotečka vidět jen pod UV lampou. Všechny údaje včetně popisu a fotografií kola mají strážníci v centrálním registru.

Novou metodu už před dvěma roky zavedla Městská policie v Ostravě. Teď ji jako prevenci proti krádežím kol chystají právě v Plzni a v Domažlicích.

Pokud se na kolo někdo podívá s pomocí speciálního mikroskopu, z mikrotečky zjistí, kdo kolo okódoval a kdo ho zanesl do evidence, popsal strážník Městské policie Plzeň Pavel Beránek. Teček se na jednom kole dělá víc - standardně se označuje asi deset míst. Syntetická DNA by na jednotlivých dílech měla vydržet zhruba pět let. Pro bezchybnou aplikaci laku a kódu je ale potřeba vyšší okolní teplota. Strážníci proto čekají se značením na léto.

Plzeňský strážník Pavel Beránek dále uvedl, že běžná údržba kola by označení neměla narušit. Po zhruba 5 letech se předpokládá, že by majitel měl s kolem na městskou policii znovu přijet a nechat ho přeevidovat, případně údaje v databázi aktualizovat. Předpokládá se totiž, že po 5 letech už mohou být na kole vyměněny některé díly, resp. že už mezitím mohlo kolo změnit majitele. Aktualizací databáze se současně zjišťuje, jestli je kolo pořád funkční a jestli vlastník chce, aby v evidenci i nadále zůstalo. 

V Domažlicích už sestavují pořadník majitelů kol. První série mikroteček je totiž omezená. Podle preventisty Městské policie Domažlice Václava Kubaně mají už v současné době asi 20 zájemců, k dispozici je přibližně ještě 80 volných míst pro registraci kol. 

Zdeněk Hartl, jeden ze zájemců o označení, má už dvojnásobnou negativní zkušenost - doma už mu ukradli dvě kola. Teď má dražší kolo, takže doufá, že po zaevidování už by se po případné krádeži mohlo najít. 

Cyklista Ondřej Krejčík konstatoval, že dražší kola se rozebírají a kradou na objednávku, u nich je tedy třeba si dávat větší pozor. Levnější kola, pokud je někdo ukradne, se podle něj občas dají dohledat v zastavárnách.

V Plzeňském kraji v posledních dvou letech počet ukradených kol vzrostl. Jen na Domažlicku téměř o padesát procent.

Krádeže kol

Domažlicko

  • 2013 – 26 kol
  • 2014 – 37 kol

Plzeňský kraj

  • 2013 – 310 kol
  • 2014 – 328 kol

Zdroj: Policie ČR

Proti zlodějům by měl pomoci i celorepublikový registr jízdních kol

Dalším pomocníkem v boji proti krádežím kol by mohl být jejich celorepublikový registr. Nápad strážníků z Hradec Králové se osvědčil natolik, že ho Východočeši pomáhají budovat i jinde v republice. Má zabránit tomu, aby kola ukradená v jednom městě skončila ve městě jiném, což bývá běžná praxe zlodějů.

Nová metoda boje proti zlodějům kol (zdroj: ČT24)