Příjemcům doplatků na bydlení hrozí, že o ně přijdou, zvláště v Bohumíně

Třinec - Od 1. května začne platit novela zákona o pomoci v nouzi, která omezuje vyplácení doplatku na bydlení a má tím snížit obrovské zisky majitelů ubytoven. Bohumínská radnice upozorňuje, že úprava zákona není připravena na praxi. Kromě toho, že se doplatky nebudou vyplácet podle počtu lidí žijících v bytě, ale podle jeho velikosti, novela přináší novou pravomoc obcím. Mohou rozhodnout, zda má žadatel na doplatek nárok. Bohumín zvažuje, že kvůli chybějícím instrukcím z centrálních úřadů doplatky plošně zamítne. Stovkám lidí hrozí, že skončí na ulici.

Starosta Bohumína a senátor za ČSSD Petr Vícha tvrdí, že město nemůže zodpovědně posoudit nárok žadatelů na doplatek na bydlení, protože o nich nemá žádné informace. „Po obcích se požaduje, aby od 1. května dávaly souhlas či nesouhlas k poskytování doplatku na bydlení. Orgány ministerstva práce a sociálních věcí ani úřadu práce nám však nedaly žádné informace, na základě kterých bychom měli rozhodovat,“ uvedl Vícha.

O nárocích na doplatky by měla hlasovat městská rada. „Nemohu vyloučit, že hlasování bude jednotné, a to zamítavé,“ uvedl Vícha. V Bohumíně, který má 22 tisíc obyvatel, je deset ubytoven. Kdyby radnice zamítla doplatky na bydlení všem jejím obyvatelům, mohlo by mít problém až 400 lidí. Například Barbora Wenecká, která bydlí v jedné z ubytoven, má jasno, že bez doplatku by tam nemohla zůstat. „Museli bychom odejít. Bez pomoci státu bychom nájem nezaplatili,“ uvedla. Bohumínská radnice je prý schopna pomoci sociálními byty, kterých má několik desítek.

Nezaměstnaný v ubytovně
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Problém s naplňováním nového zákona má i Karviná. „Nejsou jasně stanovena pravidla, kterými bychom se měli řídit. Předběžně jsme se dohodli, že pravomoc rozhodovat o doplatcích bude mít rada. Pobyt v ubytovně omezíme maximálně na šest měsíců, povolíme ho ale jen těm žadatelům, kteří mají ve městě trvalý pobyt,“ uvedl náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík z ČSSD.

Úřad práce: Předpokládáme, že obce informace o lidech mají

Podle mluvčí centrálního úřadu práce Kateřiny Beránkové není možné kvůli ochraně soukromí poskytovat o žadatelích bližší informace. „Předpokládáme ale, že obce mají informace o lidech, kteří žádají o nějakou formu sociální pomoci nebo o těch, kteří se dostávají do konfliktu se zákonem,“ uvedla Beránková. V případě zamítnutí doplatku k bydlení je podle ní na obci, aby řešila situaci žadatele tak, aby neskončil na ulici.

Podle odhadů žije v ubytovnách kolem sto tisíc lidí. Výdaje na dávky na bydlení v posledních letech enormně rostly. V roce 2013 stát připlatil na bydlení chudých tři miliardy. Peníze však končily hlavně u soukromých majitelů ubytoven. Vláda předpokládá, že omezením dávek na bydlení ušetří, nedokáže ale odhadnout kolik.