Prahy 3 si nevšimla novely zákona a schválila neplatné granty

Praha - Praha 3 musela pozastavit veškeré své finanční dotace, granty nebo bezúročné půjčky. Peníze přitom už přislíbila stovkám organizací, například kinu Aero či fotbalové Viktorii Žižkov. Důvodem je novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Jejím novým požadavkům městská část nepřizpůsobila schvalování dotací a ty jsou tak neplatné. Organizace peníze dostanou později, až se vše znovu schválí.

Praha 3 schválila neplatné granty (zdroj: ČT24)

„Zastupitelé v polovině března schválili asi 250 grantů pro nejrůznější kulturní, sociální, vzdělávací nebo sportovní organizace v hodnotě přes 10 milionů korun. Ukázalo se ale, že granty neplatí, protože nesplňují požadavky novely, nejsou například podepsány veřejnoprávní smlouvy, které obsahují účel dotace,“ vysvětluje redaktor ČT Martin Tyburec.

Městská část proto zaslala organizacím vysvětlující dopis, o peníze by neměly přijít, dostanou je však později. Zastupitelstvo se musí znovu sejít a všechny granty opět schválit se všemi náležitostmi. „Původně hrozilo, že by se tomu místní politici věnovali až v červnu na řádném jednání a to by určitě pro řadu organizací byl velký problém. Praha 3 už ale na 30. dubna svolala mimořádné zastupitelstvo,“ popisuje Tyburec kroky žižkovské radnice.

Zdržené finanční toky se dotknou například kina Aero, fotbalové Viktorie Žižkov, paláce Akropolis či hospice Cesta domů. Problém se ale týká i bytových družstev či vlastníků bytů, kteří žádají o bezúročnou půjčku nebo dary na rekonstrukce domů.