Razie v ROP na Moravě: Policie obvinila tři úředníky kvůli úplatkům

Tři pracovníky Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava a dva lidi z podnikatelské sféry obvinila policie kvůli úplatkům. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Čtyři muži a jedna žena byli zadrženi v úterý při policejní razii v sídlech ROP. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Kriminalisté se případem zabývali od loňského dubna na základě podezření z přijímání úplatku a poškozování finančních zájmů EU v souvislosti s přidělováním dotací. V úterý detektivové zasahovali v Olomouci, ve Zlíně a v Otrokovicích.

„Zadrženi byli celkem čtyři muži a jedna žena ve věku od 31 do 53 let. Detektivové kladou pracovníkům ROP za vinu, že poskytovali za úplatek ve výši cca dvě procenta z celkové dotace žadatelům o dotace nadstandardní služby a informace spojené s přípravou a následnou realizací projektů několika penzionů a hotelů na střední Moravě,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Další dva zadržení pak podle detektivů úplatky pro pracovníky ROP zprostředkovávali a předávali. Policie zadržené obvinila z několika trestných činů včetně podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Dotace na konkrétní projekty se podle Hantáka pohybují v řádech desítek milionů korun.

Policejní zásah v ROP Střední Morava
Zdroj: ČT24

„Některé z uvedené trestné činnosti se měli obvinění dopustit formou spolupachatelství,“ dodal Hanták. Policie podle něj při šesti domovních prohlídkách a třech prohlídkách jiných prostor zajistila především výpočetní techniku a listinné materiály k projektům.

Podle mluvčí ROP Střední Morava Michaely Linhartové byli obvinění pracovníci bezprostředně po zásahu ÚOOZ zbaveni jednacích a rozhodovacích pravomocí. „Další pracovněprávní kroky budou následovat na základě obeznámení se s mírou jejich provinění proti pravidlům programu. Z informací, které jsou nyní úřadu dostupné, se celý případ týká osobního selhání jednotlivců v podobě porušení pravidel administrace programu, a nikoliv nastavení systému administrace programu,“ uvedla.

ROP Střední Morava měl v letech 2007 až 2013 k dispozici více než 18 miliard korun a podpořil zhruba 1200 projektů.