Audit v ostravské nemocnici zjistil systematické porušování zákona

Ostrava - Audit ostravského magistrátu v Městské nemocnici Ostrava zjistil závažné nedostatky a porušování zákona o veřejných zakázkách. „Nemocnice v letech 2012 až 2014 utratila nejméně 150 milionů bez soutěží,“ uvedl primátor Tomáš Macura z hnutí ANO. Tříměsíční audit podle něho ukázal také na zjevné zvýhodňování určitých dodavatelů a nakupování předraženého materiálu i služeb. Výsledky auditu předá protikorupčnímu útvaru policie a informuje o něm ministerstvo financí.

Podle primátora Ostravy nemocnice v letech 2012 až 2014 systematicky porušovala zákon o veřejných zakázkách. „Bez jakékoliv soutěže se tam utratilo minimálně 150 milionů. Částka však může být výrazně vyšší, protože naši auditoři dennodenně naráželi na nedostatečně vedenou účetní i skladovou evidenci a absenci základních dokumentů,“ zdůraznil Tomáš Macura. Uvedl, že docházelo ke zjevnému zvýhodňování některých dodavatelů. „Řada dodávek přitom fungovala bez písemných smluv, jen na základě telefonických dohod nebo objednávek,“ řekl.

Auditoři dospěli k závěru, že nemocnice často vydávala peníze nehospodárně. Například dezinfekční prostředky nebo kancelářskou techniku podle nich nakupovala za předražené ceny. „Vynaložila také téměř 1,7 milionu na zcela bezúčelné analýzy a studie, které přinášely převážně veřejně dostupné informace, za které nebylo třeba platit,“ doplnil Macura.

Bývalý ředitel Tomáš Nykl: Nic protiprávního se nedělo

Nemocnici v té době řídil Tomáš Nykl. „Nic protiprávního se tam nedělo. Zvažujeme kroky k právní ochraně, protože tvrzení o opaku mě osobně i nemocnici velmi poškozuje,“ řekl Nykl. Zdůraznil, že výsledky auditu neviděl a neměl možnost úředníkům, kteří audit dělali, oponovat. Dodal, že je s podivem, že se na nic podobného nepřišlo v minulých letech. „Každý rok jsme měli dva nebo tři audity,“ uvedl. Město však tvrdí, že vedení nemocnice tehdy s auditory dostatečně nespolupracovalo. To bývalý ředitel odmítá.

Tomáš Nykel
Zdroj: ČT24

Nykl padl kvůli kauze lobbisty Dědice 

Nykl řídil nemocnici od roku 2011 do května 2014. Radní ho odvolali poté, co vyšlo najevo, že udržoval nadstandardní telefonické kontakty se stíhaným lobbistou Martinem Dědicem, kterého policie dlouho odposlouchávala. Dědic je podezřelý z ovlivňování zakázek prostřednictvím politiků a přijímání úplatků ve výši desítek milionů od firem, kterým je pomohl získat. Policie v této souvislosti prověřuje i zakázky městské nemocnice. Konkrétně má jít o přestavbu pavilonů za více než 50 milionů a nákup zdravotnického materiálu za další desítky milionů. Radní Nykla zbavili funkce pro ztrátu důvěry. Ten nicméně odmítl, že by se nechal Dědicem jakkoliv manipulovat. Množství kontaktů s Dědicem vysvětloval jeho neodbytností.

Už audit, který v nemocnici nechalo udělat bývalé vedení města po Nyklově odchodu, oddhalil nedostatky. Podle tehdejšího primátora Petra Kajnara šlo například o podezřelý nákup nemocniční kuchyně a vysoké náklady na poradenskou činnost. Podal kvůli tomu trestní oznámení. Od února řídí městskou nemocnici Jaroslav Lux, který byl náměstkem nemocnice v Havířově a předtím také ředitelem ostravské fakultní nemocnice. Jeho hlavním úkolem je dát hospodaření nemocnice do pořádku.

Městská nemocnice Ostrava
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK