Alej na Žďársku dostala jméno zabitého studenta

Dubová alej na hrázi rybníka v Novém Veselí na Žďársku nese nově jméno Petra Vejvody. Duševně nemocná žena šestnáctiletého studenta zabila nožem, když v prostoru žďárské střední školy na podzim 2014 před jejím útokem bránil spolužačku. Tím jí zachránil život. Stromy do aleje Petra Vejvody přispěl loni v říjnu prezident republiky Miloš Zeman, hejtmani a majitel pozemků Constantin Kinský.

Na pietní setkání přijela rodina chlapce, studentovi učitelé i spolužáci. Čestnou stráž drželi dobrovolní hasiči z obce Nížkov, jejichž členem Petr Vejvoda byl. Součástí aleje je také pietní místo s pamětní deskou, která připomíná datum vysazení aleje a hochův hrdinský čin.

Prezident Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje oznámil, že Petru Vejvodovi udělí ve státní svátek 28. října Medaili za hrdinství in memoriam. Střední škola ve Žďáru nad Sázavou odhalí pamětní desku připomínající čin svého studenta na den jeho narozenin 20. května.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek:

„Žádná pamětní deska ani alej nemůže nahradit život Petra Vejvody. Každý návštěvník aleje si teď ale uvědomí, že existují lidé, kteří jsou ochotni za jiného položit život. Skláním se před jeho hrdinstvím.“

Šestadvacetiletá žena z Ostravska ve žďárské střední škole 14. října 2014 zranila nožem několik studentů. Petr Vejvoda zemřel, další dvě studentky nemocná žena zranila. Pobodala i zasahujícího policistu, pak ji jeho kolegové zneškodnili elektrickým paralyzérem.

Ženu loni v únoru propustili z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu za to, že už v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově. V případě soudního projednávání by jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce Jiří Morava však trestní stíhání zastavil, protože podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná.