Prubířský kámen pro diváky PLATA - výstava Výstava

Ostrava - Ostravská galerie PLATO uvádí projekt Lindy Dostálkové Výstava. Společně s dalšími umělci si vzala za cíl vystavit výstavu jako samotné umělecké dílo. Zamýšlí se netradičním způsobem nad prezentací vizuálního umění publiku, zkoumá, jak ovlivňují galerijní instituce vznik díla a naopak. Autoři reálně vystavili postele, fotografie ve formě plakátů nebo automatickou oponu. Videoart slouží zároveň jako průvodce výstavou.

Předmětem Výstavy podle konceptu Lindy Dostálkové je vztah mezi atributy výstavy, ke kterým patří vernisáž, úvodní řeč, popisky či katalog, a samotným dílem. „Výstava je určitou případovou studií toho, jak by se k tomuto tématu dalo přistupovat jiným způsobem,“ říká Linda Dostálková.

Úvodní řeč na vernisáži nahradila performance Nory Turato s názvem Artist's Talk. Umělecká skupina Rafani, která také vytvořila pro prostor auly Gong automatickou oponu, spustila zvukovou akci ve stylu hudebního hluku. Popisky děl nahradily filmové titulky. Na velkoplošném plátně se pohybuje a mluví videoprůvodkyně, kterou ztvárnila herečka Jana Plodková. „Prochází výstavou a dává určitý návod, jak vnímat vystavené objekty,“ řekl autor videoprojekce Nicholas Riis.

Výstava v galerii Plato (zdroj: ČT24)

Například postele se zdravotními matracemi mají sloužit k odpočinku i jako komunitní centrum. Fotografie ve formě plakátů si mohou návštěvníci odnést domů. „Výstava byla navržená tak, aby si její návštěvník mohl díky rozpuštění hranic mezi dílem a jeho zobrazením uvědomit jednotlivé události, pochopit je jako řetězec příčin a následků, který se odehrává v čase a prostoru,“ vysvětluje autorka, která vystudovala scénografii a zabývá se mimo jiné grafickým designem.

Umělecký manažer galerie PLATO Marek Pokorný pozval Dostálkovou po intenzivních hovorech o problému výstavy jako specifické formě prezentace umění. „Projekt prošel během roku několika vývojovými fázemi a jeho výsledná podoba zcela naplnila moje očekávání. Je také prubířským kamenem pro divácké kompetence všech návštěvníků galerie,“ řekl Pokorný.

Galerie chystá doprovodný program. Vystavující fotografka Daniela Dostálková, která je také profesionální koučkou, povede tento čtvrtek v PLATU akci zaměřenou na osobní a profesionální růst umělců.