Výtvarník našel své obrazy na aukčním portálu – padělané

Na internetu jsou stále častěji na prodej padělky obrazů od známých malířů. A nemusí se jednat jen o světově uznávané umělce. Čerstvou zkušenost má výtvarník Jaromír Košař z Pardubic. Falzifikáty náhodou našel na aukčním portálu i v samostatné internetové galerii.

12 820 korun – to je suma, kterou výtvarník Jaromír Košař našel v internetovém obchodě jako nabídkovou cenu u obrazu, který měl prý být jeho. Přitom říká, že tak draho on originály určitě neprodal. Byl to pro něj naprostý šok. Šlo přitom o nevydařené kopie jeho dvou obrazů. „Vždyť to každý malíř musí okamžitě poznat, v době internetu. Nechápu to, nechápu. Je to ohromná drzost,“ uvedl Jaromír Košař.

Odbyté falzifikáty měly podle výtvarníka špatnou perspektivu a nevábnou barevnost. Na první pohled je podle něj poznat, že nemůže jít o jeho dílo. Pan Košař už zvažuje trestní oznámení. Věc taky oznámil Unii výtvarných umělců. 

Jaromír Košař s originálem obrazu a falzifikátem nabízeným na internetu
Zdroj: ČT24

Internetová nabídka údajných obrazů pana Košaře přitom obsahuje řadu nepřesností. Například i to, že autor obrazy namaloval v letech 1965 až 1985. Přitom originály pocházejí z roku 2001.

Provozovatele internetových stránek nebyl problém zastihnout po telefonu. O tom, že prodává padělky, ale údajně nevěděl. Na dotaz redaktora ČT uvedl, že obrazy takhle koupil a to, že šlo o padělky, netušil. Nemá to prý jak odahlit. Prodejce obrazů ale slíbil, že svou nabídku stáhne.

Jaromír Košař uvedl, že řada lidí dnes kupuje obrazy jen podle jmen. „A je jim jedno, co na tom obrazu je. Nebo tomu nerozumějí.“

Padělek svého díla objevil před časem na internetu i herec a malíř Jan Kanyza. Svou zkušenost popsal v pořadu ČT Pološero 18. 9. 2012. Zjistil prý tehdy, že obraz je nabízen v jedné pardubické galerii za značnou sumu. Pak mu prý volala uplakaná galeristka, že za to nemůže. Obraz přitom prošel běžnou aukcí.

Originál a padělek obrazu Jana Kanyzy
Zdroj: ČT24

Odborníci varují před nákupem výtvarných děl po internetu. Úplně nejjednodušší rada je podle ředitelky Východočeské galerie Pardubice navštívit ateliér současného umělce a dílo si koupit přímo od něj: „Máte stoprocentní jistotu, že jste si koupil pravé dílo, a navíc někdy i to poznání autora je docela důležité a je to i příjemný zážitek,“ uvedla Hana Řeháková, ředitelka Východočeské galerie Pardubice.

Hana Řeháková dále v takovém případě doporučila napsat na obraz zezadu třeba věnování nebo si udělat fotografii v ateliéru autora. Je to pak doklad třeba pro další členy rodiny, že je dílo původní a pravé.

Když se někdo rozhodne zakoupit výtvarné dílo, měl by podle ředitelky Východočeské galerie k věci přistoupit pečlivě. Ať už dílo kupuje s láskou, nebo pro určitou potřebu – například se snahou zhodnotit vložené peníze. A pokud už nekoupí dílo přímo od umělce, měl by se obrátit na odborníky – renomované aukční síně. Ty spolupracují s předními historiky umění, se znalci díla starších autorů.

Falešný obraz Josefa Čapka - archivní záběr ze září 2013
Zdroj: ČT24

Dopadení padělatelů bývá výjimkou. V září 2013 například skončili v poutech dva muži z Prahy. Na trh s uměním dodali desítky falešných obrazů se jmény Jana Zrzavého nebo Josefa Čapka. 

Padělky obrazů (zdroj: ČT24)