Kamion s jídlem pro Ukrajinu uvízl na hranici. Čeká na povolení z Kyjeva

Havířov - Kamion s patnácti tunami trvanlivých potravin, které darovali lidé z Moravskoslezského kraje na pomoc strádajícím lidem na Ukrajině, uvízl na slovensko-ukrajinské hranici. Lidé z havířovské pobočky organizace ADRA, kteří sbírku zorganizovali, už dva týdny čekají na povolení kyjevských úřadů, aby mohli překročit ukrajinskou hranici a vyrazit směrem do Mukačeva.

„I když jsme si předem samozřejmě zjišťovali, co budeme muset doložit, abychom povolení dostali, je to komplikovanější, než jsme si mysleli. Chybí nám ještě certifikáty z Kyjeva,“ potvrdil ředitel humanitární organizace ADRA Michal Čančík. Dodal, že kamion vyjel z Česka s potvrzenými dokumenty, potřeba dalších formalit vyplynula dodatečně. „Věřím, že povolení získáme a potravinová pomoc dorazí tam, kde ji lidé opravdu potřebují,“ uvedl Čančík. Dodal, že organizace žádala o pomoc řadu lidí. Mezi dokumenty má i dopis ukrajinského ministra zemědělství, který vyjádřil s vjezdem kamionu souhlas. Přesto to nestačí.

Část pomoci směřuje na západ do Mukačeva, část na východ

Sbírku zorganizovala havířovské pobočka organizace ADRA. Trvanlivé potraviny jako cukr, mouku, olej, těstoviny a další věci vybírali její pracovníci od počátku února v Havířově, Karviné, Frýdku-Místku nebo Ostravě. ADRA dlouhodobě pomáhá v městě Mukačevo v Zakarpatské Ukrajině. Právě tam míří část pomoci, další je určena pro východ země, kde je nejhorší situace.

Nejprve by měl kamion dorazit do Mukačeva, kde ADRA pomáhá řadu let. „O potravinovou pomoc nás požádali přímo představitelé Mukačeva. Mnozí lidé tam dlouho nedostali výplaty, propouští se. Veškeré peníze, které město má, směřují do Kyjeva. Děti nemají dost jídla, stává se, že ve škole omdlévají hlady, protože odcházejí bez snídaně,“ uvedla koordinátorka dobrovolnického centra v Havířova Jana Žoricová.

ADRA se vrací z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Z Moravskoslezského kraje dorazila na Ukrajinu pomoc už začátkem roku. Tehdy šlo o pět kamionů s padesáti tunami oblečení, které shromáždila humanitární organizace Člověk v tísni. V polovině února přijel na Ukrajinu český konvoj se zdravotnickým materiálem, spacími pytli, přikrývkami a dalšími věcmi, který zaštítilo ministerstvo zahraničních věcí spolu s Českým červeným křížem a dalšími organizacemi. Spolu s neziskovými organizacemi a dalšími dárci tam v lednu vypravili huminátrní pomoc také čeští podnikatelé. 

Od roku 2014 poskytla Česká republika na různé formy pomoci Ukrajině asi sto milionů korun, a to na přímou materiální pomoc, zdravotnickou péči nebo pobyty pro ukrajinské děti. Boje mezi Ukrajinskou armádou a proruskými separatisty pokračují, přestože se strany v polovině února v Minsku dohodly na příměří. Konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal přes šest tisíc životů.