Dá se žít bez dokladů? Ano, ale s problémy

Chomutice - Pan Rudolf Nováček žije už dlouhá léta bez dokladů. Jeho totožnost je ověřená jen proto, že se usadil ve své rodné obci, kde ho starší lidé znají. Nepobírá ani žádné sociální příspěvky, i když by na ně měl nárok. Jeho příklad dokazuje, že se dá žít i bez dokladů.

Panu Nováčkovi by slušela přezdívka Pan Nikdo. Nemá rodný list ani občanský průkaz. Nedostává žádné sociální dávky. Nemá účet v bance, evidence občanů ho neznají. Protože nemá občanský průkaz, nemůže například chodit ani k volbám. Na otázku, jak se bez dokladů dá žít, odpovídá: „Mizerně, ale musí to jít. Člověk si musí umět poradit,“ řekl Rudolf Nováček, občan Chomutic na Jičínsku.

Jediný doklad, který pan Nováček má, je průkaz zdravotní pojišťovny. Jinak pro úřady jako by vůbec neexistoval.  

„Je mi s podivem, jak může žít v této republice člověk, který vlastně neexistuje. Člověk bez identity. Určitě by měl nějaký úřad projevit iniciativu,“ uvedl soused pana Nováčka z Chomutic Vladislav Tryta. 

Mluvčí Magistrátu v Hradci Králové Magdaléna Vlčková konstatovala, že zajistit si občanský průkaz je povinností každého občana. „Každý, kdo ztratil občanský průkaz a nemá ani rodný list, určitě ví, kde se narodil. V tom případě řeší tuto ztrátu úřad v místě, kde se takový občan narodil,“ konstatovala Magdaléna Vlčková. Dodala, že pro tento proces je třeba si zajistit doprovod dvou lidí, kteří prokáží před matrikou totožnost občana. Nemusejí to být příbuzní, mohou to být například sousedi nebo spolužáci z mládí. „Ale je potřeba toto všechno řešit na úřadě v místě narození. Tu iniciativu musí v takovém případě projevit občan,“ uvedla Magdaléna Vlčková.

Panu Rudolfu Nováčkovi je 57 let. Žije v rozpadlém pivovaru, bez elektřiny i bez vody. Dřív vozil do sběrny železo, teď s kárkou vozí starý papír. „Když vydělám padesátku za jízdu, tak jsem rád. Za měsíc to dá osm stovek. Dneska musím do masny pro kosti, tak se rozdělíme o kosti se psem,“ uvedl Rudolf Nováček.

Pan Nováček teď sbírá starý papír
Zdroj: ČT24

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) připomněla, že každý, kdo chce získat sociální dávku, musí mít nějaký doklad, nebo si alespoň dojít na úřad. „Může mít alespoň nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, když třeba řekne, že mu byl zcizen občanský průkaz, tak my mu můžeme dát finanční prostředky na to, aby si zařídil nové doklady,“ uvedla ministryně Marksová. Tato mimořádná okamžitá pomoc je v řádu stokorun.

Nutné ale je, aby byl člověk ochotný se na úřad osobně dostavit. Může mu s tím pomoct například nezisková organizace, může ho na úřad doprovodit, ale úplně vše za něj vyřídit nemůže.  

Podobný případ pana Ludvíka z Novobydžovska

Pan Ludvík žije na statku Stihňov, který spadá pod Skřivany na Novobydžovsku. Má rád horký popel a vše spálí. Pan Ludvík je na tom lépe než pan Nováček. Dojíždějí za ním totiž asistentky sociální péče. Starají se mu o doklady i dávky. Uvaří mu. I jeho starosti má řešit síť sociálního bydlení, kterou stát vytvoří s obcemi. 

„Protože by to měla být právě obec, která určí, do jakých bytů a ke komu státní peníze půjdou,“ uvedla Michaela Marksová, ministryně práce. Sborník z Konsensuální konference o bezdomovectví je k dispozici zde.

Průlomový zákon má platit od roku 2017. Úřady spočítaly, že v Česku žije kolem 30 000 bezdomovců. A asi 100 tisíc lidí je ztrátou bydlení ohroženo.

Jak se dá žít bez dokladů? (zdroj: ČT24)