Na Chomutovsku roste satelitní městečko pro seniory

V Račeticích na Chomutovsku roste vůbec první satelitní městečko určené výlučně pro seniory. Čtyři stovky penzistů zde najdou ubytování v rodinných domcích s pečovatelkami i zdravotními sestrami. První obyvatele by mělo nové komunitní bydlení přijmout už letos v říjnu.

V současné první etapě vzniká dvanáct bezbariérových domků, kolaudace je plánovaná na srpen. V přízemí bude společenská místnost, zázemí pro pečovatelky a pět bytů; další dva byty se skryjí v podkroví. „V každém domečku budou minimálně dvě pečovatelky a jedna sestra. Máme zhruba padesát žádostí od klientů, zejména z okolí Račetic, a ozvalo se nám mnoho lidí z Mostecka,“ uvádí ředitelka společnosti Silent Senior Tereza Matlochová, která spolu s radnicí za celým projektem stojí.

Budoucí obyvatelé račetického satelitu budou moct chovat domácí mazlíčky i zahradničit, protože u každého domku se počítá s malou zahrádkou. První nájemníci se budou moct přistěhovat už v říjnu, obec počítá, že se jich do konce roku přihlásí k pobytu na dvě stovky.

„Výstavba by měla znamenat seniorské nájemní bydlení navázané na obec. Každá osoba pro nás představuje minimálně 10 tisíc ročně do rozpočtu,“ říká račetický starosta Vlastislav Hofman s tím, že si obec slibuje i více pracovních příležitostí pro místní. „Mělo by zde vzniknout 102 nových pracovních míst.“ Příští rok na jaře by se totiž mělo začít stavět dalších dvanáct domů, obec počítá s tím, že v areálu vznikne i sauna, lékárna a bazén.

V Račeticích na Chomutovsku roste městečko pro seniory
Zdroj: ČT24