O Velikonočním pondělí se koleduje i lyžuje

S oslavami Velikonočního pondělí vyrazili za koledou držitelé tradic v obcích a městech po celém Česku. V mnoha jihomoravských vesnicích či městečkách vyšli chlapci a muži za velikonoční koledou v krojích. Někde ve velkém prohánějí pomlázku, jinde zas pořádají charitativní akce. Na různých místech zachytili Velikonoční pondělí kamery a reportéři ČT.

Charitativní muzikál v Táboře: K oslavám Velikonoc v Táboře třeba patří už jedenáctým rokem koncert s melodiemi z muzikálu Jesus Christ Superstar spojený s charitativní sbírkou. Ta je letos určena rekonstrukci dětského oddělení táborské nemocnice. Novodobou tradici založila skupina fanoušků světoznámého muzikálu, koncert je jejím tradičním vyvrcholením. Potrvá až do 26. dubna.

V Táboře koleduje Jesus Christ Superstar o charitu (zdroj: ČT24)

Omlazovací brána v Rybí: Mnohem tradičněji si užily omlazovací kůru ženy a dívky v Rybí na Novojičínsku. Po skončení bohoslužby musela každá z nich projít branou z proutí připravenou před kostelem a nechat se vymrskat od místních chlapců. Tradiční hromadnou pomlázkou si tady muži ulehčují nepsanou povinnost obejít všechny dívky a ženy ve vsi. S odměnami pro koledníky ženy počítají předem, proto si je s sebou přinesou na mši.

V Rybí procházejí ženy omlazovací bránou (zdroj: ČT24)

V Krkonoších se lyžuje: Velikonoční pondělí ale také nabízí příležitost ještě si s vidinou blížícího se konce lyžařské sezony zadovádět na sněžných prkénkách. Prodloužený víkend si užily stovky turistů v Krkonoších. Třeba v Peci pod Sněžkou využili cenově zvýhodněných skipasů a kvalitně upravených svahů. Vleky se k radosti lyžařů znovu rozjely i v menších areálech, kde se s letošní sezonou už rozloučili.

Dopoledne pomlázka, odpoledne lyžovačka v Krkonoších (zdroj: ČT24)

V Bánově na Slovácku jen tradičně: V Bánově na Slovácku nechyběly lidové kroje, písničky, a navzdory brzkému ránu ani bohaté pohoštění. Ani sněhové přeháňky koledníky neodradily, aby už pár minut po sedmé vyšly ven se zpěvy. Chlapci si tu pořídili 3,5 metru dlouhou pomlázku.

Bánovská pomlázka měla půl čtvrtého metru (zdroj: ČT24)

Velikonoce v Jeruzalémě: Křesťanské velikonoční oslavy proběhly také v místě jejich zrodu - Jeruzalémě. O to silněji, že po několika letech připadají na stejné dny jako židovský svátek Pesach. Kvůli nedávným teroristickým útokům měla místní policie pohotovost.

Velikonoce v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod