Obrazy za miliony poničil podle policie kastelán valtického zámku

Valtice - Policie stíhá bývalého kastelána zámku Valtice u Břeclavi Michala Tlustáka za to, že nechal zničit 58 obrazů moderních autorů. Škodu, kterou tím způsobil, vyčíslili kriminalisté na 4,6 milionu korun. Plátna původně ležela v zámeckém depozitáři. Kastelánovi hrozí za poškozování cizí věci až tři roky vězení.

Loni v březnu zavolal kastelán zámku Valtice Michal Tlusták policii a oznámil, že ze zámeckého depozitáře zmizela moderní výtvarná díla. Nakonec to byl ale podle policie právě on, kdo měl jejich „zmizení“ na svědomí. „Výsledek vyšetřování byl pro nás velkým překvapením. Původně jsme si mysleli, že díla ukradl organizovaný gang, který s nimi bude chtít obchodovat,“ uvedl břeclavský kriminalista Josef Michálek, který se kauzou zabývá.

Zničena byla díla 39 výtvarníků ze šesti zemí, například z Česka, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovenska a Polska. Ceny obrazů se pohybovaly od 50 tisíc do 420 tisíc korun.

Policie zjistila, že obrazy zničili zaměstnanci zámku na přímý pokyn kastelána. Rámy byly spáleny a obrazy jsou nenávratně pryč, doplnil Michálek. Vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnil, jakým způsobem byla díla zničena. Zástupce vedoucího břeclavské policie Jan Cupal řekl, že motiv pachatele je „úsměvný, jeho pohnutky ale zatím nelze sdělit“. Středu a čtvrtek strávil Tlusták v policejní cele. Kriminalisté navrhovali jeho vazební stíhání, soud jim ale nevyhověl. Podle dostupných informací národní památkový ústav ve čtvrtek kastelána propustil.

O zničených obrazech hovoří kriminalista Josef Michálek (zdroj: ČT24)

Zbyly jen rámy…

Zničené obrazy pocházely z mezinárodního sympozia výtvarníků Velký formát, které se ve Valticích mezi lety 1992 až 2005 pravidelně konalo. Pořádala ho umělecko-průmyslová škola z Uherského Hradiště. Následné uložení obrazů na valtickém zámku bylo dokonce ošetřeno smlouvou. Národní památkový ústav se v ní zavázal k uschování obrazů, které umělci na sympoziu vytvořili.

Na případ zničených obrazů upozornil i výtvarník Vladimír Franz, který si do Valtic přijel pro své plátno Madona nesená mravenci. Mezi autory zničených obrazů patří kromě Franze třeba Vladimír Kokolia který má svá díla zastoupena i ve sbírkách Národní galerie. Na sympoziu tvořili také evropští výtvarníci. Například z obrazu výtvarnice Kataríny Szanyové, který měl rozměr 3,5 na 2,5 metru, zůstal jen prázdný rám. Paradoxně nese její podpis.