Vydatné sněžení a chlad vrací lyžaře na hory i o Velikonocích

V posledních dnech napadlo na českých horách až 30 cm nového sněhu. Někteří provozovatelé horských středisek popisují čtvrteční počasí jako sněhovou vánici, která tady možná nebyla celou zimu. Mnohá lyžařská střediska, jež se už chystala ukončit letošní sezonu, proto lákají na možnost velikonočního lyžování.

Na českých horách není konec s lyžováním ani o Velikonocích (zdroj: ČT24)

Velmi dobré podmínky hlásí především Krkonoše. Například ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu sjezdovky na Medvědíně, Horních Mísečkách, ve Svatém Petru a na Stohu. Svatý Petr nabízí v sobotu večerní lyžování až do 22h a v neděli program pro děti. Na sjezdovkách zde leží přibližně 50 cm sněhu. Provoz na Horních Mísečkách a Medvědíně skončí na Velikonoce, konec sezony ve Svatém Petru, Hromovce a Stohu bude vzhledem k počasí ještě upřesněn. V západní části Krkonoš se bude moci lyžovat kromě Harrachova i ve Vítkovicích.

Ve ski areálu Černá hora - Pec je stále v provozu celkem 22 kilometrů tratí. „Ačkoliv je duben, tak vzhledem k tomu vydatnému sněžení jsou podmínky pro lyžování parádní, třeba dnes se lyžuje na prachovém sněhu, na kterém jsme naposledy jezdili v lednu,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec. Podle něj budou hlavní sjezdovky na Černé hoře a v Peci v provozu do 12. dubna. O víkendu se přidají areály v Rokytnici nad Jizerou nebo Malá Úpa.

Počasí o velikonočním víkendu

V pátek se odpoledne obejde už prakticky bez přeháněk a teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 stupni Celsia. Mráz se udrží hlavně v nočních hodinách. O víkendu se tak doporučuje opatrnost na silnicích v ranních a nočních hodinách, kdy mohou komunikace namrzat. Náledí se může vyskytnout kdekoliv, protože teploty pod nulou se očekávají v podstatě na celém území republiky. Jinak budou teploty přes den kolem pěti stupňů. "V pondělí se začne trochu oteplovat, ale jen nepatrně. Odpolední teploty budou pět až devět stupňů. Hranice sněhových přeháněk bude stoupat. Sněhové by měly být už jenom na horách," řekla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Pozvolné oteplení přijde až po Velikonocích, další dny by měly přinést teploty přes deset stupňů.

Počasí o Velikonocích
Zdroj: ČT24

Dobré podmínky pro lyžování hlásí i Orlické hory. V Říčkách jsou otevřené všechny sjezdovky, lyžaři si mohou denní jízdenku koupit za speciální cenu 300 korun. Skicentrum v Deštné se znovu otevře od pátku 3. 4. do pondělí 6. 4. Na sjezdovkách zde leží 30 cm sněhu. Čenkovice a Červená Voda hlásí také provoz.

V Jizerských horách jsou od pátku do neděle znovu otevřeny areály na Severáku, Tanvaldském Špičáku a Kořenov. Na své si přijdou i běžkaři. O víkendu budou připravené stopy na magistrále od Bedřichova až ke Smědavě.

Klínovec v Krušných horách hlásí výborné podmínky pro lyžování, napadlo až 30 cm čerstvého prašanu a celkově leží na sjezdovkách 50–90 cm sněhu. K dispozici je lyžařům více než 18 km sjezdovek. Podle provozovatelů se bude na Klínovci lyžovat minimálně do 12. 4. O víkendu bude v provozu i areál Novako na Božím Daru a slibně vypadá i běžecký areál Dlouhá Louka.

Na Šumavě už nejezdí vleky na Špičáku ani na Lipně. Díky čerstvému sněhu je ale znovu otevřen lyžařský areál na Zadově. V provozu bude minimálně do Velikonočního pondělí. Na Kvildě se bude lyžovat o víkendu a v pondělí pouze do 12 hodin. Velikonoční lyžování ohlásila i Železná Ruda.

Lyžování
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Velikonoční lyžování v Jeseníkách bude možné v Karlově a na severním svahu Červenohorského sedla. V provozu jsou i vleky na Pradědu, kde se bude v neděli konat veřejný závod pro děti. Kvůli vydatnému sněžení v posledních dnech je v Jeseníkách vyhlášen třetí lavinový stupeň. „Je to oblast Velkého kotle a Malého kotle a pak jsou to oblasti otočené směrem na východ, protože fouká převážně západní vítr, tak se tam ukládá nejvíc sněhu,“ upřesnil Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. Návštěvníkům pohybujícím se po značených trasách ale nebezpečí nehrozí, protože lavinové oblasti leží mimo ně.

V Beskydech se lyžuje až do pondělí ve ski areálu Bílá, přestože zde již nejsou ideální podmínky. Vleky budou v provozu i ve ski areálu Troják. Na Vysočině se už nelyžuje. Díky příznivému počasí ale vrcholí přípravy na obnovení provozu v areálu Šacberk. Na Monínci ve středních Čechách bude možné lyžovat v sobotu a v neděli. V provozu bude pouze kotva.

Kdo by nechtěl zůstat jenom na českých horách, ale nejezdit daleko, může obrátit pozornost ke Slovensku. Ve Vysokých Tatrách za poslední dny totiž výrazně nasněžilo. „Na nejvyšší a nejstrmější sjezdovce na Slovensku v Lomnickém sedle je momentálně 115 centimetrů přírodního sněhu a podmínky na jarní lyžování jsou velmi dobré,“ uvedla mluvčí Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabiánová. Lyžařské středisko Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica nabízí mezi 65 a 70 centimetry sněhu, na Štrbském plesu je 90 centimetrů sněhu. Ve Vysokých Tatrách se jezdí na 13 sjezdovkách.