Stíhání útočnice ze Žďáru končí, před soud nepůjde

Jihlava - Státní zástupce zastavil trestní stíhání ženy, která loni na podzim ubodala studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Místo toho navrhl Krajskému soudu v Brně uložení ochranného pobytu ve vazební věznici. Podle znalců byla totiž v době útoku, při kterém zranila i dvě dívky a policistu, nepříčetná. Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání ještě nenabylo právní moci.

Žena, která 14. října zabila mladíka ve žďárské škole a zranila tři lidi, se před soudem ze svého činu nejspíše zpovídat nebude. Státní zástupce Jiří Morava totiž zastavil trestní stíhání kvůli její nepříčetnosti v době útoku. Pokud by jej nezastavil, hrozilo by jí odnětí svobody v délce 15 až 20 let nebo i výjimečný trest.

Rodině ubodaného studenta se zastavení stíhání nelíbí. „Podle nás to byl naplánovaný a promyšlený trestný čin a o nějaké nepříčetnosti se nedá mluvit. Proč ji takhle nezkoumali předtím? Na základě lékařského vyjádření ji pustili na svobodu, nikdo o ní půl roku nevěděl, nebyla pod dohledem a teď najednou z ní uděláme chudáka,“ řekl otec zavražděného studenta.

Trestní stíhání je zastaveno už podruhé

Trestní stíhání stejné ženy totiž bylo zastaveno v souvislosti s další útokem v roce 2012. Tenkrát pobodala v Havířově vychovatelku a jako rukojmí si vzala sedmiletou dívku. Útočnici se podařilo zadržet a dívku osvobodit - pobodaná vychovatelka skončila v nemocnici. Žena byla tehdy obviněna z pokusu o vraždu, stíhání ale bylo zastaveno kvůli její psychické nemoci. Skončila proto v opavské psychiatrické léčebně, kde zůstala až do února minulého roku.

Primář ochranného léčení Psychiatrické léčebny Bohnice Jiří Švarc:

„České trestní soudy fungují podle trestního řádu, který je tak přebujelý, že si vždycky říkám, ´zaplať pánbůh, že nějak rozhodly´. Zákonů je příliš. Umístění do léčebny se řídí několika zákony, nechápu vůbec úvahy, že by měl existovat ještě další zákon, například zákon o psychiatrii.“

Z léčebny ji pak propustil Okresní soud v Opavě. Žena o osm měsíců později zabila jednoho studenta a další tři osoby zranila, a to právě ve Žďáru nad Sázavou. Minulý týden Nejvyšší soud rozhodl, že tento útok nebylo možné předvídat. Opavský soud totiž vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která tehdy považovala ambulantní léčbu pro pacientku jako dostatečnou.

Útok ve žďárské škole

Šestadvacetiletá žena ze Žďáru nad Sázavou je obviněna z vraždy a braní rukojmích. V případě trestního stíhání by jí za to hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Vazbu na ni uvalil jihlavský soud. Do budovy střední obchodní školy vnikla žena ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou. Nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Právě on na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí.

Na místě zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj.