Kvůli situaci v nemocnici se v Semilech změnilo vedení města

Semily – Po čtyřech měsících mají Semily novou starostku, důvodem je nedostatek lékařů v městské nemocnici. Na středečním večerním jednání zastupitelstva byla odvolána Věra Blažková (ANO 2011) a nahradila ji Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Pro novou starostku hlasovalo 11 z 21 zastupitelů. Odvolaná Věra Blažková se ve čtvrtek vzdala mandátu, zastupitelstvo opustil také její stranický kolega František Krajíc a místostarosta František Mojžíš z hnutí SPOLU. Na jejich místa v zastupitelstvu zasednou náhradníci, kdo to ale bude, není zatím jasné. Nová starostka Lena Mlejnková byla zvolena i díky dvěma hlasům komunistů.

Hlavním důvodem rezignace Blažkové bylo hlasování koaličního partnera, místostarosty Vladimíra Šimka (nestraník zvolený za ČSSD), který zvedl ruku pro její odvolání a podpořil zvolení Mlejnkové. „Nebudu se koukat na tvář někoho, kdo mě zradil, čekáte podpásovku odjinud, ale ne z vlastních řad,“ řekla dnes Věra Blažková. Je podle ní možné, že stejný krok udělá i celá čtyřkoalice včetně náhradníků.

Hlavním důvodem revoluce na semilské radnici byla situace v městské nemocnici, kde část lékařů podala výpověď a další se ji chystají podat. Nejhorší je situace na chirurgii, lékaři ale chybí i na interně. Město jako vlastník podle nespokojených zaměstnanců nemělo žádnou vizi, jak nemocnici vést do budoucna. Objevily se i zprávy, že radnice uvažuje o prodeji. Hrozí, že zdravotnické zařízení nebude od dubna schopno zajistit zdravotnickou péči v potřebném rozsahu. Peter Stica, primář ortopedie například uvedl, že každý v semilské nemocnici zvažoval svou budoucnost, protože lidé byli v situaci, která nedávala nějakou vizi. 

„Prvořadým úkolem je uklidnit situaci v nemocnici, přesvědčit personál, aby nám dali důvěru a své výpovědi stáhli,“ řekla dnes nová starostka Lena Mlejnková.

Zaměstnanci semilské nemocnice
Zdroj: ČT24

Tomáše Slámu pověřeného v lednu řízením nemocnice tak ode dneška vystřídala Alena Kuželová, která nemocnici vedla před ním a pod tlakem předchozího vedení města rezignovala. „Řízením nemocnice je pověřena do konce letošního roku, vypsané výběrové řízení na ředitele zrušíme. Pokud bude potřeba, vypíšeme ho znovu později,“ uvedla Mlejnková.

Narychlo odvolaný ředitel přitom tvrdí, že právě tým lidí, který nemocnici řídili do přelomu roku a teď se tam vrací, má na současné krizi svůj díl viny. „Tady v nemocnici každý ví, že ty problémy byly řadu let. To není otázka měsíce, dvou, tří,“ uvedl Tomáš Sláma, odvolaný ředitel Městské nemocnice v Semilech.

Staronový management má teď pět dní na to, aby personál přesvědčil ke stažení výpovědí. Ředitelka chce s každým mluvit osobně.

Město i nemocnice podle starostky Mlejnkové zároveň zahájí jednání o spolupráci s Jilemnicí a tamní nemocnicí, která nabízela pomoc. „Jsem přesvědčena, že pro nemocnici je to nejlepší možné spojení. Je to v rámci regionu,“ uvedla Mlejnková. Personálně měla semilskému zdravotnickému zařízení pomoci i Nemocnice Jablonec, upustila ale od toho, když se ukázalo, že tolik lékařů není schopna zajistit. 

Odvolaná starostka: Slibovali nám pomoc, ale nakonec nepomohl nikdo

Věra Blažková (ANO), odvolaná starostka Semil, dnes popsala, jak se sitauce z jejího pohledu vyvíjela: „Pokud se snažíte, pracujete, sháníte, seženete nového ředitele, který je nesmírně schopný, děkuji mu za spolupráci – protože mít takovou odvahu do tohoto vlézt a – když vám ze dne na den odstoupí ředitel, a nechá vás před výplatami a před rozbušenými sály a před podpisem úvěru – tak je to člověk, který byl na svém místě. Pokud přijedete do Jablonce, primátor vám přislíbí spolupráci, ředitel nemocnice přislíbí lékaře, a pak za tři neděle zjistíte, že vám nikdo nepomůže, odjedete do Liberce na krajský úřad a hejtman vám naslibuje hory i s horáky – to bylo v pátek – a v pondělí vám oznámí jeho náměstek, že si máme pomoci sami a spojit se tady v regionu, s Jilemnicí, že tam je něco připraveného. Ono připraveného není nic. Tak pak s tím nemáte co dělat,“ uvedla odvolaná starostka Věra Blažková.

Nemocnice v Semilech
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podle Věry Blažkové byla nemocnice v Semilech 20 let podfinancovaná. „Z rozpočtu města tam moc peněz nešlo, investovalo se do nesmyslných investic v podobě revitalizace zeleně a můstku přes náhon. A na druhé straně máme nemocnici, která padá, potřebuje finanční prostředky, nemáte v pořádku rentgen, nemáte v pořádku ultrazvuk, potřebujete na všechna oddělení finance pro technologická zařízení a chirurgové sem nechtějí přijít, protože nemají zázemí a nemají jistotu, že mají diagnostiku,“ popsala Věra Blažková.

Nová starostka věří, že nemocnici jde zachránit 

Nová starostka Semil Lena Mlejnková dnes po setkání se zaměstnanci nemocnice uvedla, že cílem bylo lidem říci, co bude dál, a požádat je o podporu a poděkovat jim za trpělivost a za práci, kterou odvedli.

„Město stojí o svou nemocnici. My jako zřizovatel chceme, aby tady nemocnice byla, a uděláme všechno pro to, aby tady zůstala. Je to největší zaměstnavatel ve městě, je to 240 zaměstnanců. A právě proto došlo ke změně, abychom se pokusili v maximální míře situaci stabilizovat a zachovat nemocnici a zaměstnanost,“ uvedla Lena Mlejnková. „Kdybych nevěřila tomu, že to zachránit jde, tak bych tady dnes nestála,“ doplnila.

Nová ředitelka nemocnice jedná s lékaři o stažení výpovědí

Ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová dnes v živém rozhovoru pro Události v regionech uvedla, že ve výpovědi je šest lékařů z 33. „Dnes jsme stihla jednat se dvěma lékařkami, které přislíbily, že i nadále zůstanou po 1. dubnu. A jeden lékař zvažuje ještě své rozhodnutí. S dalšími třemi lékaři jsem ještě dnes nestihla hovořit,“ uvedal Alena Kuželová.

Ředitelka dále uvedla, že po 1. dubnu semilské nemocnici kolaps nehrozí. „Dnes jsem stačila hovořit s ředitelem Krajské nemocnice Liberec, který mi potvrdil, že s jejich pomocí můžeme i nadále počítat i po 1. dubnu,“ uvedla Alena Kuželová.

Rozložení sil v semilském zastupitelstvu

Volba pro Semily vyhrála loni na podzim volby v Semilech se ziskem osmi mandátů. Nejvíce preferenčních hlasů získala právě Mlejnková, která byla v minulém volebním období místostarostkou. Koalice v devítitisícovém městě ale vznikla bez vítěze. Druhé ANO se čtyřmi mandáty se dohodlo s dalšími třemi uskupeními – SPOLU, ČSSD a Semiláci + KDU-ČSL. Dohromady měly těsnou většinu 11 hlasů. „Novou koalici jsme zatím neřešili, stále platí nabídka stranám bývalé koalice, aby se zapojily do rady,“ řekla Mlejnková.

Výsledky voleb v Semilech a počty mandátů jednotlivých stran najdete zde.

Složení zastupitelstva po loňských říjnových volbách najdete zde.

Hnutí SPOLU ale s Volbou spolupracovat nechce. „Všichni naši členové odstupují ze všech svých funkcí, jak v poradních orgánech města, tak i v dozorčích radách, neboť s komunisty a jidášem Šimkem se nechceme podílet na budoucí prapodivné politice města,“ uvedl za hnutí David Pěnička. Zájem nemá ani ČSSD, která se distancovala od jednání místostarosty Šimka. „Jsem pobouřena zákulisním jednáním pana Šimka s dosavadní opozicí. Myslím, že by měl zvážit další setrvání v zastupitelstvu města, aby svým obojakým jednáním nepoškozoval ČSSD,“ komentovala situaci předsedkyně okresního výkonného výboru ČSSD Semily Milena Frenclová.

Na středečním večerním jednání zastupitelstva nastaly také další změny ve vedení semilské radnice. Pozici prvního místostarosty bude nově jako neuvolněný vykonávat Tomáš Sábl z Volby pro Semily, druhým místostarostou zůstává Vladimír Šimek (ČSSD). Radu doplní Jan Farský (Volba pro Semily), který jako starosta vedl město v letech 2006 až 2014, a prozatím i Jan Mazánek (Volba pro Semily). Aby byla totiž rada usnášeníschopná, musí být minimálně pětičlenná. „Stranám bývalé koalice byla nabídnuta tři místa v radě, ale všechna uskupení v tuto chvíli odmítla. Nabídka trvá,“ dodal Jan Farský.

V Semilech se kvůli nemocnici změnilo vedení města (zdroj: ČT24)