Pražský půlmaraton: Radost pro běžce, starost pro motoristy, Pražany i turisty

Praha – Během dneška zaplní centrum Prahy běžci, koná se totiž 14. ročník pražského půlmaratonu. Ten ale způsobí komplikace jak řidičům, tak těm, kteří budou do centra města chtít vyrazit městskou hromadnou dopravou.

Sobotní pražský půlmaraton uzavře pro řidiče některé ulice a omezí provoz tramvají a autobusů zejména v centru hlavního města. Motoristé by se měli trase závodu raději vyhnout a cestující využívající městskou dopravu zvolit metro, které bude v případě potřeby jezdit častěji. Řada tramvajových i některé autobusové linky budou odkloněny nebo zkráceny. V úseku Podolská vodárna - Pražského povstání bude zavedena náhradní autobusová doprava X3, linka X14 bude během závodu prodloužena z Manin na Palmovku.

Všechna omezení MHD jsou uvedena na webu pražského dopravního podniku. V den závodu získají občané informace i na bezplatných informačních linkách 800 165 102 a 800 100 991.

Start pražského půlmaratonu se blíží (zdroj: ČT24)

Běžci odstartují v sobotu v poledne z náměstí Jana Palacha u Rudolfina. Závod povede hlavně podél nábřeží po obou březích Vltavy a přes několik mostů. Závodníky zavede na Staré i Nové Město, do Nuslí, na Smíchov, Malou Stranu, do Holešovic či Karlína. Po absolvování více než 21 kilometrů čeká účastníky půlmaratonu cíl opět na Palachově náměstí. „Předpokládaný konec závodu a dopravních omezení je okolo 15:00,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Na bezpečnost sportovní akce dohlédne policie, která posílí pořádkovou a dopravní službu.

Mapa s podrobnou trasou závodu

Již 17. ročníku pražského půlmaratonu se zúčastní špičkoví keňští vytrvalci i amatérští běžci, celkem více než 12 000 závodníků z celého světa. V rámci hlavního závodu se uskuteční třeba i soutěž týmů, štafety, zdravotnický běh určený lékařům a sestřičkám nebo běh záchranných a bezpečnostních složek.

První tři běžci Pražského půlmaratonu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš